Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Όχι άλλα χαστούκια στο ανθρωπάκι...

Ο άνθρωπος από τα πολλά χαστούκια κινδυνεύει να πάθει διάσειση, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, εγκεφαλική αιμορραγία. Ακόμα μπορεί και να χαζέψει. Όμως, παρά τον κίνδυνο ανήκεστης βλάβης, ο Ερντογάν έφαγε χθες ένα ακόμα χαστούκι –όπως θεωρούμε εμείς και τα ΜΜΕ μας, εδώ στην Ελλάδα, τη δέσμευση που θέλει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ να επιβληθεί στην Τουρκία για την πώληση των F-16 ή την αναβάθμιση των μαχητικών της. Δηλαδή να μην πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Η δέσμευση δεν αφορά όλα τα αεροπλάνα και τα ντρόουν των Τούρκων, αλλά ειδικά τα F-16. Τα άλλα θα είναι ελεύθερα να συνεχίσουν τις παραβιάσεις και τα παιχνίδια πολέμου με τα ελληνικά μαχητικά, που απογειώνονται για να τα αναχαιτίσουν με κίνδυνο ατυχήματος και θερμού επεισοδίου –χώρια το κόστος σε ανθρώπινη κόπωση και σε καύσιμα.

Αν ο Ερντογάν δεσμευτεί, ουδέν πρόβλημα: θα έχει τα F-16. Αξιόπιστος πολιτικός είναι, με σταθερές θέσεις. Θα κρατήσει το λόγο του. Θα ανταποκρίνεται εσαεί στη δέσμευση, όπως ακριβώς κάνει και με τις δεσμεύσεις από τις διεθνείς συνθήκες. Τις σέβεται. Δεν τις παραβιάζει. Όπως σεβάστηκε την Αγιά Σοφιά και την ιερότητά της. Όπως τήρησε τις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις του και δεν αγόρασε οπλισμό από τη Ρωσία. Έτσι θα κάνει και με τα υπερόπλα που θέλουν να του πουλήσουν υπό όρους. Θα τα κρατήσει στο έδαφος. Και σε περίπτωση σύρραξης με την Ελλάδα θα απαγορεύσει –αυτός ή ο επόμενος θερμοκέφαλος ηγέτης τής χώρας του– τη χρήση τους εναντίον τού γειτονικού αντίπαλου.

Κατά τα άλλα ήταν ένα νέο οδυνηρό χτύπημα στην Τουρκία. Και εμείς ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία Μενέντεζ με ένα ακόμα κλισεδάκι: «Χαστούκι στον Ερντογάν». Είναι να τον λυπάσαι το ανθρωπάκι.