Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Σαν ποντίκι σε καταψύκτη

Η Ενωμένη Ευρώπη δεν έγινε η ατμομηχανή του Κόσμου. Δεν καταφέρνει καν να σύρει τα δικά της σκεβρωμένα βαγόνια που ξεμένουν από καύσιμα. Ετερόφωτη, χωρίς δικές της δυνατές γεννήτριες, εξαρτώμενη ακόμα και από τα εξαρτήματα που περιμένει από την Ασία για να συναρμολογήσει έγκαιρα τα δικά της αυτοκίνητα και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Άβουλη απέναντι στα τερτίπια των ΗΠΑ. Ανήμπορη να πάρει καίριες αποφάσεις σε χρονικές διάρκειες μικρότερες μηνών. Τιμωρός με κυρώσεθς κατά άλλης χώρας που τελικά τιμωρούν την ίδια. Παραγωγός, με την πολιτική της, ακροδεξιών αποφύσεων στην πολιτική της ζωή, που υποτροπιάζουν και μετασχηματίζονται σε κυβερνητικές ηγεσίες. Ανήμπορη να αντιδράσει σε πολεμικές εκστρατείες τύπου Πούτιν και σε πολεμοχαρείς κραυγές τύπου Ερντογάν. Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή ενός δεύτερου πολέμου στα εδάφη της, αυτή τη φορά στις νότιες εσχατιές της.
Και τώρα, σταδιακά, γίνεται όλο και πιο στριμωγμένη ενεργειακά: με τις ρωσικές αρνήσεις, με τη βλάβη που επικαλείται η Gazprom σε τουρμπίνα σε εγκαταστάσεις της, με τις απαιτήσεις για πληρωμές με ρούβλια και, σε τελευταία απρόβλεπτη εξέλιξη, με δολιοφθορά σε υποθαλάσσιους αγωγούς μέσα στη δική της επικράτεια.
Η Ευρώπη κοιτώντας, για καταφυγή, προς το δωμάτιο πανικού, ετοιμάζεται να πριονίσει τα δάση της για να ζεσταθεί. Και με τις στρόφιγγες των αγωγών κλειστούς, ή σε ημιλειτουργία, μοιάζει με ποντίκι παγιδευμένο σε καταψύκτη.