Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Εφημερίδα πρόσφερε οικόπεδα...

...αλλά δεν σώθηκε

Τα κουπόνια έδωσαν φύλλα στις εφημερίδες και στα περιοδικά, έδωσαν και δώρα στους αναγνώστες. Παντός είδους δώρα. Βιβλία, CD, βιντεοκασέτες, εισιτήρια διαρκείας σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, φραντζόλες ψωμιού (έγινε από μια ολίγων ημερών έκδοση του Τράγκα), αγορές σε σούπερ μάρκετ ακόμα και χαλιά! Αλλά τα «δημοσιογραφικά» κουπόνια είναι παλιά επινόηση και έρχονται από το βάθος του χρόνου –από τη δεκαετία του ’30! Ο ανταγωνισμός στις πωλήσεις ήταν μεγάλος τότε –που ο Τύπος αποτελούσε θεμέλιο στην ενημέρωση των πολιτών– και έτσι πολλές εφημερίδες κατέφυγαν στα κουπόνια.
«Στην αρχή μοίραζαν λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, τα άπαντα των αρχαίων συγγραφέων, γεωγραφικούς Άτλαντες, χάρτες. Έπειτα ο ανταγωνισμός πέρασε σε άλλο επίπεδο. Έδιναν λαχεία. Με κουπόνια της εφημερίδας διοργανώνονταν λοταρίες με σημαντικά κέρδη», γράφει ο Άγγελος Μενδρινός σε θέμα του στο newsbreak.gr και μας πληροφορεί ότι το 1933 η εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος», του Κώστα Αθάνατου (δεν ήταν αυτό το πραγματικό του επώνυμο), πρόσφερε οικόπεδα στη Γλυφάδα που ανήκαν σε επιφανείς της εποχής (γερουσιαστές και άλλους) από τους οποίους αγόραζε τη γη ο Αθάνατος. Βέβαια, υπήρχαν γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά οι γνωριμίες του εκδότη βοήθησαν να ξεπεραστούν.
Το θέμα συνοδεύεται με σχεδιαγράμματα της περιοχής των οικοπέδων (Τερψιθέα), απόσπασμα δημοσιεύματος, και το έντυπο της δήλωσης συμμετοχής που έπρεπε να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες.
Τελικά, το σχέδιο «οικόπεδα» έδωσε ώθηση στον «Ελεύθερο Άνθρωπο». Όχι, η εφημερίδα έκλεισε. Το πώς, πότε και γιατί μας το λέει το δημοσίευμα του σάιτ.

Δείτε εδώ το ενδιαφέρον… παραδημοσιογραφό θέμα του Άγγελου Μενδρινού στο newsbreak.gr.