Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Αποδοκιμασία των Τάιμς ΝΥ

Για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν 

Ως «εντελώς απερίσκεπτο, επικίνδυνο και ανεύθυνο» επικρίνει το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ο Τόμας Φρίντμαν μέσα από τις σελίδες των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

«Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει από αυτό», σημειώνει ο αρθρογράφος των New York Times και συνεχίζει: «Η Ταϊβάν δεν θα καταστεί πιο ασφαλής ή περισσότερο ευημερούσα λόγω αυτής της καθαρά συμβολικής επίσκεψης». Αντιθέτως, είναι «πολλά» τα

«άσχημα» που «θα μπορούσαν να συμβούν»: μεταξύ αυτών ακόμη και το ενδεχόμενο μιας κινεζικής στρατιωτικής απάντησης που θα μπορούσε όμως να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έμμεσες συγκρούσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ταυτόχρονα, δυο δυνάμεις που, όπως υπενθυμίζει ο Φρίντμαν, διαθέτουν και πυρηνικά.

Ο αρθρογράφος των New York Times αναφέρεται, όμως, και στην στάση των Ευρωπαίων. «Εάν νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ – που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο έναν άλλο υπαρξιακό πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία – θα ενωθούν μαζί μας εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την Ταϊβάν, μια σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από αυτήν την περιττή επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, τότε δεν διαβάζετε σωστά τις διεθνείς εξελίξεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η προτεραιότητα για τη Δύση στην τρέχουσα συγκυρία δεν μπορεί να είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

** Διαβάστε εδώ, στην Καθημερινή, την αναφορά στο άρθρο του Τόμας Φρίντμαν, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης