Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Το «ό,τι πιο καταπληκτικό» πρόλαβε να δει ο Διονύσης Σιμόπουλος

Πώς αντιμετώπισε τον θάνατο - «Εγώ είμαι Επικούρειος»

Λίγο πριν αφήσει τα γήινα και το Σύμπαν ο Διονύσης Σιμόπουλος πρόλαβε να δει «ό,τι πιο καταπληκτικό» είχε αντικρίσει στην 79χρονη ζωή του και στην πενηντάχρονη επιστημονική του διαδρομή. Δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τότε που μίλησε στη Δήμητρα Τριανταφύλλου για την πρώτη εκπληκτική εικόνα που έστειλε στην ανθρωπότητα το διαστημικό τηλεσκόπιo James Webb. «Αυτό που αντίκρισα είναι ό,τι πιο καταπληκτικό έχω δει στα 50 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής» είπε και μίλησε με ενθουσιασμό πρωτόπειρου για τις επόμενες φωτογραφίες που αναμένονταν. «Μιλάμε για εικόνες που θα μας τινάξουν το μυαλό στον αέρα!» δηλωσε με έντονα χαρακτηριστικό τρόπο λίγο πριν από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου
«Η συγκεκριμένη φωτογραφία, όπως και οι υπόλοιπες που μας έρχονται, δεν είναι παρά η επιφάνεια των δυνατοτήτων αυτού του τηλεσκοπίου και του υλικού που θα μας δώσει» εξηγούσε ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου.  
Ούτε ο Σιμόπουλος ούτε πολλοί από εμάς θα προλάβουμε να δούμε πώς είναι ο Άπειρος Κόσμος πίσω από αυτήν την «επιφάνεια των δυνατοτήτων» τού James Webb. Οι άνθρωποι φεύγουν αλλά ο Άνθρωπος μένει για να εξερευνά, να αναζητά και να βρίσκει κομμάτια της ατελεύτητης συμπατικής Γνώσης. Στον αιώνα τον άπαντα.

Η αντιμετώπιση του θανάτου 

Το περασμένο Οκτώβριο ο Διονύσης Σιμόπουλος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, σε μια εξαιρετική δίωρη συνέντευξη, για την επιστήμη του, αλλά και για το πρόβλημα της υγείας του. «Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023».
Είχε πει ακόμα: «Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία».