Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Το φεστιβάλ στον βοσκότοπο...

...που έγινε το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην ιστορία - Η επέτειος του Γούνστοκ στο τριήμερο από 15 έως 17 Αυγούστου 1969 

Πριν από 50 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1969, κοντά στην περιοχή Woodstock, ξεκίνησε το πιο διάσημο μουσικό φεστιβάλ της ιστορίας. Μια άγνωστη επαρχιακή πόλη σε απόσταση δύο έως τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τη Νέα Υόρκη. Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση που εξακολουθεί να αξιολογείται διαφορετικά καθώς το Woodstock τόσο ως πολιτιστικό γεγονός όσο και ως κοινωνικό ιστορικό γεγονός μαζικής κουλτούρας δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση έως σήμερα. 
Τρεις μέρες ειρήνης, αγάπης και μουσικής που έγιναν σύμβολο της δεκαετίας του '60. "Ειρήνη, αγάπη και μουσική!" - αυτό το σύνθημα του φεστιβάλ έγινε το σύνθημα του κινήματος hippie, της σεξουαλικής επανάστασης και των αντιπολεμικών διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια του αντιδημοφιλούς πολέμου στο Βιετνάμ. 
Το Woodstock έγινε η άτυπη πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου. Το Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης Woodstock διεξήχθη για πρώτη φορά το 1969 κοντά στην πόλη Bethel στη Νέα Υόρκη, στο βοσκότοπο ενός αγροκτήματος στην εξοχή της Νέας Υόρκης, του αγρότη Max Yasgur, που κατόπιν αιτήματος του γιου του, το παρείχε το 1969 στους rockers, ενώ ειδικά για τη διεξαγωγή φτιάχτηκαν αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων προς το αγρόκτημα, με την επωνυμία "Avenue of happiness", ενώ δεν υπήρχαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το φεστιβάλ διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 15 Αυγούστου έως τις 17 Αυγούστου.

** Διαβάστε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Γιάννη Αλεξίου στο ogdoo.gr για την επέτειο του Γούνστοκ και δείτε πλήθος από φωτογραφίες της εποχής.