Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Το χιουμοράκι του Γκίκα Μαγιορκίνη

Υπάρχουν επιστήμονες –της πρώτης γραμμής δημοσιότητας, μπορείς να τους πεις και ιδιαιτέρως «τηλεοπτικούς»– που είναι σαν και αυτούς που μετά από κάθε ζημιά, οπουδήποτε, τρέχουν να μαζέψουν τα σπασμένα και να καθησυχάσουν: «Όλα καλά, συνεχίζουμε». Το έκαναν κάποιοι/ κάποιες τής επιστήμης, όταν μεσούσης της περασμένης Άνοιξης μας έλεγαν ότι θα κάνουμε καλό και ανέφελο Πάσχα από  πλευράς πανδημίας, πώς δεν πρέπει να φοβόμαστε, πώς το καλοκαίρι που θα ερχόταν θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα και που ουσιαστικά έδιναν το σύνθημα της χαλαρότητας, έστω και αν συνιστούσαν με τον στερεότυπο διδακτισμό τους «προσοχή», «ο ιός είναι ακόμα εδώ», «κάντε εμβόλιο» και ανακύκλωναν άλλες συμβουλές λιωμένες από την πολλή χρήση εδώ και κοντά μια τριετία. Πόσο καλύτερη είναι η κατάσταση με σταθερά πενήντα νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα –όταν ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως– αυτοί το ξέρουν. 
Όπως το ξέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αναδυθείς επικοινωνιακός βραχίονας του «όλα γίνονται σωστά», ο οποίος βρήκε αναμενόμενο τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό της περασμένης εβδομάδας, εξηγώντας σε εμάς, τους αδαείς:

«Κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 2500 θάνατοι (χαμηλότερη εκτίμηση) από οποιαδήποτε αιτία. Η θετικότητα της τελευταίας εβδομάδας ήταν 15% άρα αν υπήρχε τυχαία κατανομή (δεν υπάρχει για πολλούς λόγους) τότε θα περιμέναμε περίπου 375 θανάτους που βγήκαν θετικοί από τύχη, αλλά θα κατέληγαν από άλλες αιτίες. Η εβδομαδιαία αναφορά της τελευταίας εβδομάδας έχει 355 θανάτους, που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το αναμενόμενο».

Λίγο θολή και λογιστική η εξήγησή του, αλλά ολοκάθαρη η πρόθεσή του να δικαιολογήσει έναν υψηλό «σκληρό δείκτη». Όπως και ξεκάθαρη η πρόθεσή του να πάει κόντρα σε όσα μας έλεγαν –πάλι επιστήμονες– τα προηγούμενα χρόνια για τα πανηγύρια και έσπευδαν να προτείνουν την απαγόρευσή τους. Τώρα ο Γκίκα Μαγιορκίνης  αντέκρουσε την άποψη ότι τα πανηγύρια ευθύνονται για τα χειμερινά κύματα του κορωνοϊού. Και έκανε χιουμοράκι με το οποίο δεν γελάς ούτε από ευγενική υποχρέωση: «Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να συνδέσω τα πανηγύρια με αυτήν την θεωρία είναι μήπως στα πανηγύρια σερβίρουν μεθοτρεξάτη και βαράνε ακτινοβολίες στους τουρίστες». 
Το είπε και ας μπορούμε να καταλάβουμε όλοι, χωρίς να είμαστε καθηγητάδες, ότι στα πανηγύρια μεταδίδεται ο ιός με τρελό ρυθμό –χορευτικό και ξέφρενο. Ανεξάρτητα με το ότι εκεί περνάμε καλά και παραδοσιακά.