Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Οι πολιτικές εφημερίδες δεν τόλμησαν

Και δεν ξέφυγαν από την ανακυκλούμενη θεματολογία τους, ενώ είχαν την ευκαιρία με τις αθλητικές επιτυχίες τού Μονάχου να δείξουν ότι ο Τύπος διαθέτει ακόμα σφυγμό και αντανακλαστικά, αν βέβαια τα διαθέτει – Η Ελεύθερη Ώρα αποθέωσε την Ντρισμπιώτη, χωρίς να αναφέρει το επώνυμό της, και αγνόησε, προφανώς αναγκαστικά, τον Τεντόγλου

Και ξαφνικά η Ελεύθερη Ώρα προβάλλει, ως δεύτερο βασικό πρωτοσέλιδό της, ένα αθλητικό θέμα –σπουδαίο μεν αλλά. μισό, αφού έλλειπε ο δεύτερος ελληνικός θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου τού Μονάχου. Το χρυσό μετάλλιο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35.000 βάδην είναι

τεράστια επιτυχία για τον ελληνικό στίβο και πολύ φωτεινή πλάι στην γενική ελληνική μιζέρια –και δεν εννοούμε μόνο την αθλητική. Σωστά προβλήθηκε και σωστά θα έπρεπε να προβληθεί περισσότερο από το σύνολο του πολιτικού Τύπου. Όμως η Ελεύθερη Ώρα ξάφνιασε με την υπερβολική, για την τακτική θεματολογία της, προβολή. 

«Αθλήτρια ορισμός της Ελληνικής θέλησης» και «πρότυπο για τους νέους» η «Χρυσή Αντιγόνη του Ελληνισμού» αναφέρει «η αληθινή πατριωτική εφημερίδα», όπως αυτοαποκαλείται στο λογότυπό της. Δεν ξέρουμε αν η υπεπροβολή από την συγκεκριμένη εφημερίδα ενθουσιάζει την Ντρισμπιώτη. Πάντως, σίγουρα δεν θα την ευχαριστεί όταν βλέπει να ξεχνούν το επώνυμό της, όπως ξέχασαν να το αναφέρουν στο πρωτοσέλιδο της Ε.Α όπου μας τη σύστησαν μόνο ως Αντιγόνη και δεν υπάρχει πουθενά το επώνυμό της! 

Βέβαια η ασυνέπεια της εφημερίδας είναι μεγαλύτερη με το γεγονός ότι πουθενά στην πρώτη σελίδα δεν υπάρχει και ο θρίαμβος του Μίλτου Τεντόγλου ο οποίος επίσης είναι, όπως η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, «πρότυπο για τους νέους». Προφανώς για την παράλειψη –που μοιάζει με τεράστια δημοσιογραφική γκάφα– αιτία είναι ότι η επιτυχία τού Τεντόγλου ήρθε βράδυ και ενώ η Ε.Ω. είχε κλείσει τις σελίδες της. Άλλωστε γενικά κλείνει νωρίς γιατί έχει από το πρωί τις αποκλειστικές προφητείες και δεν υπάρχει λόγος να περιμένει τη βραδινή επικαιρότητα. 

Πέρα από την Ελεύθερη Ώρα ο υπόλοιπος πολιτικός Τύπος δεν είχε μεγάλη προβολή της διπλής ελληνικής επιτυχίας. Ουδεμία εφημερίδα έκανε βασικό θέμα τα δύο χρυσά ελληνικά μετάλλια της ημέρας. Καμία δεν τόλμησε! Τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από τη θεματολογική μονοτονία και τις αγκυλώσεις τους –και ορισμένες από τα αναμασήματά τους– αλλά την άφησαν να περάσει. Μαζί ήταν ευκαιρία να δείξουν ότι ο δοκιμαζόμενος γραπτός Τύπος έχει αντανακλαστικά, έχει σφυγμό, και μπορεί να δώσει έκταση σε ένα θέμα που «σκάει» γύρω στις 10 το βράδυ.

Λεπτομέρειες, θα πείτε, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν αθλητικές εφημερίδες (έντυπες, όχι ηλεκτρονικές) που δεν έκαναν βασικό θέμα τον ελληνικό θρίαμβο. Απολύτως βασικό ήταν στο Φως των Σπορ, ενώ η Live Sport «μοίρασε» το πρωτοσέλιδό της σε δύο κύρια θέμα, το ένα από τα οποία ήταν τα δυο χρυσά μετάλλια στο Μόναχο.