Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Η εξαφάνιση της πλατείας

Το άρθρο του Γιάννη Τριάντη στο news247.gr
 

Τα επιχειρήματα των κυβερνώντων για…ανάπλαση και αναζωογόνηση των Εξαρχείων είναι χλωμά και υποκριτικά. Ο σταθμός του Μετρό ουδόλως θα βελτιώσει τα ουκ ολίγα παθογενή της περιοχής (π.χ. προβληματικά πεζοδρόμια, δυσκολίες στο πάρκινγκ, έλλειψη πρασίνου) ούτε θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων. Απεναντίας: θα εξαφανίσει τα υφιστάμενα δέντρα της πλατείας, θα εκτινάξει την ούτως ή άλλως αυξητική τάση των ενοικίων (ανιούσα τάση ακόμη και σε άλλες παραμελημένες περιοχές του κέντρου) και προπάντων θα στερήσει από τους κατοίκους μια ορίζουσα κοινής ζωής: την ανεκτίμητη έννοια της πλατείας, το αρχέτυπον της κλασικής αθηναϊκής αγοράς.

Τότε προς τί η κυβερνητική εμμονή, στο όριο της μάνητας, να κατασκευαστεί εκεί ο σταθμός του Μετρό; Δυστυχώς, εκείνο που πρυτανεύει δεν είναι ούτε η…ανάπλαση ούτε η αναγέννηση των Εξαρχείων. Μέσω του σταθμού επιχειρείται η εξαφάνιση της πλατείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά «η φωλιά των αντιεξουσιαστών», όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης.

Τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν ρόδινη η κατάσταση στην πλατεία. Ο αντισυστημκός ιδεασμός ορισμένων ομάδων οδηγούσε σε ανεπίτρεπτους αποκλεισμούς, σε προπηλακισμούς και σε εκδηλώσεις βίας, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς αυταρχικών διαστάσεων.

Η αδυναμία (και) της σημερινής κυβέρνηση να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό την οδήγησε στην ανεκδιήγητη και προκλητική απόφαση «να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του». Δηλαδή, να καταστρέψει την πλατεία!

Τα Εξάρχεια, όπως και αρκετές περιοχές του κέντρου αλλά και της Αττικής γενικώς, υπάρχουν κακοχυμένες και προβληματικές, θύματα της μεταπολεμικής ακηδίας και του κερδώου κυνισμού.

** Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου του Γιάννη Τριάντη στο news247.gr, που έχει τίτλο «Ο τσαμπουκάς της εξουσίας και οι αμφίπλευροι μύθοι για το Μετρό στα Εξάρχεια»