Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ποια Ελλάδα και Τουρκία; Καναδάς και Δανία διεκδικούν ένα ξερονήσι!

Η Νήσος Χανς είναι ένας μικρός, ακατοίκητος και άγονος βράχος με έκταση 1,3 τ.χλμ., μάκρους 1.290 μέτρων και πλάτους 1.199 μέτρων, στο κέντρο του Καναλιού Κέννεντι του Στενού Νάρες - το στενό που χωρίζει τη Νήσο Έλσμιρ από τη βόρεια Γροιλανδία και συνδέει τον κόλπο Μπάφιν με τη θάλασσα του Λίνκολν. Για δεκαετίες, ο Καναδάς και η Δανία διαφωνούσαν σχετικά με την ιδιοκτησία του νησιού Χανς. Στις 13 Ιουνίου 2022, και οι δύο χώρες αποφάσισαν τελικά να χωρίσουν το νησί και να καθορίσουν το υπόλοιπο των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων. Η συμφωνία είναι ένα πρότυπο για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών, αλλά τερματίζει μια από τις πιο γοητευτικές συνοριακές παραδόσεις της ιστορίας. Μέχρι τις 13 Ιουνίου, ο Καναδάς και η Δανία ανήκαν στο σχετικά μικρό κλαμπ των χωρών που μοιράζονται χερσαία σύνορα με μία μόνο άλλη χώρα. Στην περίπτωση του Καναδά, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο μόνος γείτονας της Δανίας ήταν η Γερμανία. Τώρα Καναδάς και Δανία έχουν αποκτήσει χερσαία σύνορα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αφού και οι δύο χώρες χωρίζονται από έναν ωκεανό αλλά σε αυτόν τον απέραντο ωκεανό υπάρχει το νησί Χανς {...}

{...} Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν οι Καναδοί άφησαν μια καναδική σημαία και ένα μπουκάλι ουίσκι Canada Club στο νησί, για να δείξουν ότι το νησί Χανς ανηκεί στην επικράτειά τους. Την ίδια χρονιά, ένας Δανός υπουργός ανταπέδωσε, αφήνοντας μια δανική σημαία, ένα μπουκάλι σναπς Gammel Dansk και ένα μήνυμα που έγραφε: «Καλώς ήρθατε στο νησί της Δανίας». Στα χρόνια που πέρασαν, επισκεπτόμενοι αξιωματούχοι και στρατιωτικό προσωπικό και των δύο πλευρών διατήρησαν την παράδοση, αφήνοντας πίσω τους μια σημαία, ένα μήνυμα και ένα μπουκάλι ποτό για την άλλη πλευρά.

** Διαβάστε εδώ, στο huffingtonpost.gr, ολόκληρο το θέμα που θυμίζει λίγο τα... ελληνοτουρκικά, αλλά σε έναν πόλεμο που γίνεται με ουίσκι!