Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η Τηλεόραση τον αγνόησε, το Ραδιόφωνο τον ανέδειξε

Γιατί είναι δυο Μέσα με διαφορετικό βαθμό  δημοσιογραφικής σοβαρότητας και διαφορετική επιλογή στη θεματολογία

Περιμέναμε να τον δούμε χθες βράδυ στα κανάλια. Ίσως με μια ανταπόκριση από τη Λέσβο, με μια βιντεοκλήση –έστω μια τηλεφωνική συνομιλία. Περιμέναμε ένα στοιχειωδώς επαρκές και άμεσο  ρεπορτάζ γι’ αυτό το φαινόμενο νέου που όντας μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρει λέξη ελληνική κατά την άφιξή του (η οποία έγινε με τις γνωστές μεταναστευτικές καραβιές) κατάφερε να βγάλει 18,25 στις Πανελλήνιες σαρώνοντας σε τρία μαθήματα (20, 20, 19,5) και χαμηλώνοντας μόνο στην έκθεση, όπου πάλι πέτυχε ένα αξιοπρεπέστατο 13,5. Περιμέναμε αλλά δεν είδαμε –τουλάχιστον στα βραδινά δελτία που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε ή να ελέγξουμε. Και τελικά δεν τον είδαμε αλλά τον ακούσαμε το πρωί της Τετάρτης στο Ραδιόφωνο –που ως μέσον, γενικά, είναι πιο αξιόπιστο, πιο σοβαρά και ΠΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ από την τηλεόραση του θορύβου, των εντυπώσεων και της σκηνοθεσίας τής επικαιρότητας.
Μπορεί να μίλησε το ίδιο πρωινό και σε άλλες ραδιοφωνικές συχνότητες (ή και σε  τηλεοπτικές εκπομπές), αλλά εμείς έτυχε να ακούσαμε τον Κύρο Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί στο Σεμνά και Ταπεινά τού Alpha 9,89, του σταθμού με τη δυναμική δημοσιογραφική υποστήριξη σε ολόκληρο το πρωινό πρόγραμμά του και την αδιάκοπη αρχισυντακτική εγρήγορση (για την οποία έχουμε ξαναγράψει).

Με αψεγάδιαστα Ελληνικά ο Κύρος μίλησε –χωρίς ίχνος αξάν– στον Δημήτρη Πετρόπουλο και τον Γιώργο Κακούση για την Ελλάδα, εκθείασε τους Έλληνες, ανέφερε ότι χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων που βρέθηκαν γύρω του δεν θα μπορούσε νε πετύχει τίποτα, έδειξε θαυμασμό για τη χώρα μας και χαρά που βρίσκεται σε αυτήν, εξήγησε ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ιράν λόγω πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων και εξέφρασε την επιθυμία να μείνει για πάντα εδώ μετά από τις σπουδές του. Έσκασε στα γέλια όταν απάντησε σε ερώτηση ότι ήταν ο απουσιολόγος της τάξης και δεν χάριζε απουσίες (τους «έσπασα το νεύρα» είπε αστειευόμενος και γελώντας ξεκαρδιστικά) και έδειξε γενικά ένα πρόσχαρο, προσγειωμένο και ευτυχισμένο παιδί που αναγνωρίζει την όποια ευεργεσία τού έγινε και αγνοώντας πιθανόν άλλες στιγμές, καθόλου ευχάριστες. 

Και ο Κορκονέας... 

Αμέσως μετά τη συνέντευξη με τον άξιο νεαρό Ιρανό, ακούσαμε στη ίδια εκπομπή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να μιλάει για τη δικαστική απόφαση που απελευθερώνει τον δολοφόνο ενός παιδιού, ενός 15χρονου! Και από τη νομικό μάθαμε ότι ο Κορκονέας δεν είχε τον πρότερο σύννομο βίο που του αναγνωρίστηκε, αλλά αποδεδειγμένα άνομο. Μάθαμε ότι είχε γάμο στον Καναδά που απέκρυψε, ότι έκανε υπέρβαση των καθηκόντων του και σε άλλες περιπτώσεις, πέρα από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ότι οι συνάδελφοί του τον γνώριζαν για τον υπερβολικό δυναμισμό του και ότι τον αποκαλούσουν στα Εξάρχεια «Ράμπο», ότι είχε κάνει χρήση τού υπηρεσιακού του όπλου πολλές φορές αδικαιολόγητα χρησιμοποιώντας διαφορικού τύπου σφαίρες, ότι είχε μεγαλώσει τη χωριτκότητα του όπλου του,  ότι μοίραζε σφαίρες συναδέλφους του και άλλα που αγνοήθηκαν από το δικαστήριο.

Είπαμε, αυτά τα ρεπορτάζ και οι συνομιλίες έγιναν στο Ραδιόφωνο. Η Τηλεόραση δεν βρίσκει καιρό να ασχοληθεί γιατί έχει μεγάλες απαιτήσεις το θέμα Πισπιρίγκου. Τόσες πολλές και συνεχείς που της τρώει χρόνο και ενέργεια, ενώ θέματα σαν του Κύρου και τις αναφορές Κωνσταντοπούλου της τρώει τηλεθέαση –ή έτσι νομίζουν οι άνθρωποί της.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να περιμένου στα αποψινά τηλεοπτικά δελτία κάτι περισσότερο για τον Κύρο; Ας περιμένουμε....
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Αν είχε έρθει νωρίτερα...