Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η «ειδίκευση» (και τα γραφήματα) των Νέων

Και... ας ετοιμαστούμε να πληρώσουμε πάλι

Τα Νέα «ειδικεύονται» στις στρατιωτικές αναλύσεις, στα ελληνοτουρκικά γενικότερα, και στα σχετικά γραφήματα, με συχνά ρεπορτάζ και παροχή αναλυτικών στοιχείων. (Τα γραφήμετα ήταν πάντα, από την εποχή του ΔΟΛ, ένα από τα δυνατά ασημεία της εφημερίδας). Ετσι:

Στις 18 Μαΐου έγραφαν ότι η Ελλάδα θα έχει υπεροπλία όταν αποκτήσει τα F-35 και σε σχετικό γράφημα ανέλυαν τα αβαντάζ από αυτό το όπλο.

Στην έκδοση του περασμένου Σαββάτου, 18 Ιουνίου, το βασικό θέμα των Νέων ήταν η διπλή δημοσκόπηση, σε Ελλάδα και σε Τουρκία, για την κατάσταση στις δύο χώρες –και όχι μόνο ως προς την στρατιωτική πλευρά.
Σήμερα Τα Νέα κυκλοφορούν με γράφημα στην πρώτη σελίδα για τα «ANTI-DRONES» που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Το γράφημα περιλαμβάνει πέντε σημεία, εκ των οποίων τρία προαναγγέλλουν νέες αγορές, οπότε ας ετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε παλι. «Η Αθήνα θα χτυπήσει σε διπλό ταμπλό», γράφει η εφημερίδα, και αυτό θα γίνει «αγοράζοντας εξελιγμένα μοντέλα ακόμα και με εξοπλισμό».

Τι έχει γίνει και τι θα γίνει:
1. Έχει δρομολογηθεί η αγορά τριών αμερικανικών MQ-9.
2. Εξετάζεται η αγορά των δύο ισραηλινών UAVs με τη μορφή leasing.
3. Εξετάζεται η αγορά επιθετικών UAVs με βαρύ οπλισμό.

Στα άλλα δυο σημεία του γραφήματος δεν γίνεται ευθέως λόγος για αγορά, αλλά μπορεί να είναι αυτονόητη. Στο ένα αναφέρεται: «Σύστημα αντίμετρων στα drones και τα UAVs. Θα μπορεί να μπλοκάρει και να ‘‘τυφλώνει’’ τα εχθρικά drones». Στο άλλο σημειώνεται: «Τα σχέδια και η αξιοποίηση των ελληνικών UAVs Πήγασος».

Το γράφημα δεν μας κάνει σοφότερους, αφού έχει τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά μας προϊδεάζει ακόμα περισσότερο για κάτι που… είμαστε προϊδεασμένοι: Ότι οι εξοπλισμοί αποτελούν –αναγκαστικά όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τις τουρκικές ορέξεις και απειλές– μια διαρκή πληγή για την ελληνική οικονομία. Όπως, βέβαια, πληγή είναι και για την Τουρκία, με την οποία διαγκωνιζόμαστε σε έναν ατέλειωτο δρόμο εξοπλισμών και έτσι οι δυο χώρες είναι από τις κορυφαίες της Ευρώπης σε εξοπλιστικά προγράμματα και δύο από τις πλέον εξοπλισμένες παγκοσμίως σε σχέση με τις οικονομίες τους.

Τι ξέραμε πριν από δυο χρόνια

Ανεξάρτητα με τα θέματα των Νέων, ανατρέχοντας σε μια (όχι πολύ) παλιά έκθεση –δημοσιεύτηκε το 2020– ενός φορέα μέτρησης των εξοπλισμένων σε όλο τον κόσμο, οι αριθμοί μάς τρομάζουν. Πρόκειται αποτιμήσεις από την Global Fire Power που έδινε λεπτομερή στοιχεία. Μερικά από αυτά:

** Ανάμεσα σε 138 χώρες που εξετάζονται και αξιολογούνται ως προς το εξοπλιστικό δυναμικό τους, η Τουρκία κατέχει, σύμφωνα με την προ διετίας έκθεση, την 11η θέση  και η Ελλάδα την 33η.
** Το 2020 η Τουρκία είχε προϋπολογίσει για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα 19 δισ. δολάρια και η Ελλάδα 4,9
** Η Ελλάδα έχει 1.355 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.662
** Η Ελλάδα διαθέτει 187 μαχητικά αεροσκάφη –περισσότερα και από το Ηνωμένο Βασίλειο (133) και τη Γερμανία (128)– και κατατάσσεται 16η στον κόσμο! Η Τουρκία διαθέτει, πάντα σύμφωνα με τα προ διετίας στοιχεία, 206 μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή 19 περισσότερα.
** Η πολεμικά αεροπορία μας έχει 231 ελικόπτερα (18η παγκοσμίως) και η τουρκική 497 (8η).
** Στο Αιγαίο πλέουν 13 ελληνικές φρεγάτες (τόσες έχει και το Ηνωμένο Βασίλειο!) και 16 τουρκικές
** Στα υποβρύχια οι δυο χώρες είναι από τις ισχυρότερες παγκοσμίως με 11 για την Ελλάδα (10η παγκοσμίως) και 12 για την Τουρκία (9η).,

(Τα στοιχεία της GFP τα βρήκαμε σε δημοσίευμα του sofokleousin.gr)