Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Εκατομμυριούχος: Ζητείται Γνώση, απαιτούνται καλοί παίκτες

Ο Εκατομμυριούχος Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» ο πλήρης τίτλος) είναι παιχνίδι με ιστορία, έχει παγκόσμια εμβέλεια, έγινε βιβλίο και ταινία (Slumdog Millionaire) και ανέδειξε σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δυνατούς παίκτες με μεγάλες γνώσεις, που κέρδισαν τεράστια ποσά. Η επαναφορά του από τον Αντένα με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου δεν ανταποκρίνεται στον θρύλο του παιχνιδιού, καθώς βλέπουμε  παίκτες περιορισμένων γνώσεων, σύντομη πορεία τους στο παιχνίδι, αρχικές ερωτήσεις νηπιακού επιπέδου και συχνή απόδειξη και επίδειξη άγνοιας σε πολύ απλές ερωτήσεις. Η άγνοια γίνεται συχνά εξοργιστική, ιδιαίτερα σε ερωτήματα που αφορούν τη Γλώσσα. Δυο παραδείγματα από την εβδομάδα που πέρασε: 

Το πρώτο: Έναν ξεχασμένο όρο είχε επαναφέρει από το περιθώριο του ελληνικού λεξιλογίου ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης: «Είμαστε έθνος ανάδελφο» είχε πει και οι Έλληνες έτρεξαν στα λεξικά. Χρόνια μετά η λέξη ήρθε σαν ερώτηση στον νέο τηλεοπτικό Εκατομμυριούχο με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. «Ποιο ουσιαστικό συνοδεύει το επίθετο "ανάδελφος";» ήταν η ερώτηση. Και οι εναλλακτικές απαντήσεις:  

Α. Λαός
Β. Πατριώτης
Γ. Έθνος
Δ. Αποχαιρετισμός 

Ο παίκτης προβληματίστηκε, είπε ότι του ταιριάζει περισσότερο το Δ («αποχαιρετισμός»), ζήτησε ωστόσο τη βοήθεια 50-50, αποσύρθηκαν οι δύο επιλογές και έμειναν το «πατριώτης» και το «έθνος». Αλλά πάλι δεν έβγαλε άκρη και ζήτησε τη βοήθεια του κοινού που αποφάνθηκε σε ποσοστό 89% σωστά: «Εθνος ανάδελφο».

Το δεύτερο: Άλλος παίκτης σκάλωσε στο ερώτημα τι σημαίνει «εξανδραποδισμός»:

Α. Προδοσία
Β. Αποχή
Γ. Υποδήλωση
Δ. Συμμαχία

Ο παίκτης έγειρε περισσότερο στη δεύτερη εκδοχή («αποχή»), αλλά και αυτόν τελικά ξελάσπωσε το κοινό που ψήφισε σε ποσοστό 89% το σωστό «υποδούλωση».

Υπήρξε το δημοφιλέστερο παιχνίδι για είκοσι χρόνια 

Παρά το χαμηλό του επίπεδο ο νέος Εκατομμυριούχος φέρνει στον Αντένα ικανοποιητικά ποσοστά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις μετρήσεις της περασμένης Πέμπτης οπότε κατέγραψε 21,8% στο σύνολο των τηλεθεατών, 20,3% στις ηλικίες 18-54 και παρακολούθησαν το παιχνίδι, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, 573.000 άτομα. Αλλά φτάνει αυτό στο κανάλι, όταν ο Εκατομμυριούχος ψηφίστηκε ως το δημοφιλέστερο τηλεπαιχνίδι του Mega σε διάστημα είκοσι ετών;

Οι αιτήσεις συμμετοχής, όπως έχει αναφέρει ο Αρναούτογου, φτάνουν σε πολύ μεγάλο αριθμό και εκείνος πολλές φορές αναφέρει ότι δεν έχει τόση σημασία η επιτυχία όση η εμπειρία της συμμετοχής και η ομορφιά της. Ανεξάρτητα, δηλαδή, με τις γνώσεις του παίκτη. Οι οποίες είναι συχνά τόσο εξωπραγματικά χαμηλές, ώστε –για παράδειγμα– να ακούμε μια απελπιστικά άστοχη απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι ο ινστρούχτορας». Θυμηθείτε εδώ ποια ερμηνεία επιλέχθηκε από των παίκτη μεταξύ των επιλογών:

Α. Καθοδηγητής
Β. Θηλαστικό της Βόρειας Αμερικής
Γ. Εργαλεία για το σκάφος
Δ. Καλλωπιστικό φυτό 

Η απάντηση καταπλήσσει, αλλά και προκαλεί.