Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Τηλεόραση και Μουντιάλ

Μουντιάλ χωρίς τηλεόραση δεν γίνεται. Η ίδια η διοργάνωση, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι κατ’ εξοχήν τηλεοπτικά προϊόντα. Ο κόσμος στις εξέδρες είναι απλά το… ντεκόρ. Στο γήπεδο άντε να βρεθούν 90.000 άνθρωποι. Στη «μικρή» και λιγότερη μικρή, πλέον, οθόνη βρίσκονται τηλ-καρφωμένοι μερικά δισεκατομμύρια! Δεν είναι τυχαίο ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριάρχησε ως θέμα η σκέψη του ΑΝΤΕΝΝΑ που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης του 2022 να μεταδώσει με συνδρομή κάποια ματς.

Η τηλεοπτική «καριέρα» του Μουντιάλ άρχισε το 1954 στην Ελβετία. Λίγο νωρίτερα είχε δημιουργηθεί η Eurovision, η ευρωπαϊκή ένωση των δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών. Είχε μεταδώσει τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ (2 Ιουνίου 1953) κι ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να μοιράσει στα μέλη της 9 από τους 26 αγώνες που έγιναν. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα.

Ποιοι είδαν για πρώτη φορά τηλεοπτικό Μουντιάλ, εκτός φυσικά των Ελβετών; Άγγλοι, Βέλγοι, Νορβηγοί, Ιταλοί Δυτικογερμανοί και Γάλλοι. Τότε, στη Γαλλία βρισκόταν ο Γιάννης Διακογιάννης. Γείτονα είχε έναν ποδοσφαιριστή που διέθετε τηλεόραση και τον κάλεσε να δουν μαζί τους αγώνες. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις έγινε ο πρώτος Έλληνας που είδε Μουντιάλ κι έστειλε και σχετικές ανταποκρίσεις στην εφημερίδα που εργαζόταν, την «Αθλητική Ηχώ».

** Διαβάστε εδώ ολόκληρο το θέμα του Άγγελου Μενδρινού στο newsbreak.gr.