Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ο συγγραφέας Δ. Μητσοτάκης

Τα διηγήματά του και η γνώμη του για τον φιλελευθερισμό...

«Από το 2007 ο Μητσοτάκης φανέρωσε και τη συγγραφική του δεινότητα κι εγώ τώρα σκέφτομαι πως είναι απ’ τις λίγες φορές που καλούμαι να μιλήσω όχι για τον τελευταίο δίσκο ενός μουσικού, αλλά για το τελευταίο βιβλίο του. Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που λέγεται ''Ο καιρός άλλαζε'' και είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του».

Αυτά είπε, μεταξύ πολλών άλλων ο Αντώνη; Μποσκοΐτης στη βιβλιοπαρουσίαση της νέας δουλειάς του Δημήτρη Μητσοτάκη που πέρα από επιτυχημένος μουσικός έχει δοκιμάσει με επιτυχία και τις συγγραφικές του δυνατότητες. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε συνοπικά τι πραγματεύεται κάθε διήγημα του Μητσοτάκη:


{Το «Καφενείο», ας πούμε, συγκινεί με μια παλιά φιλία που δοκιμάζεται όταν μπαίνουν στη μέση οι οικονομικές συναλλαγές, ενώ στην «Κατσαρίδα» στήνει ένα κανονικό θρίλερ αγωνίας για να μας μιλήσει στην ουσία με τρυφερότητα για μια απ’ τις πρώτες κιθάρες του. Στο «Αχ κουνελάκι». πάλι, παίζει με την ανάμνηση – κανονικό τραύμα πολλών παιδιών με εξοχικά και συγγενείς στην επαρχία που είχαν την ατυχία να δουν με τα μάτια τους σφαγές οικόσιτων ζώων. Στην «Εμμανουέλ, μον αμούρ», μας γυρνάει στη σεξουαλική συνειδητοποίηση μέσω της θέασης της κλασικής τσόντας με τη Σίλβια Κριστέλ στην ταράτσα απέναντι από’να θερινό σινεμά. Και πάλι, όμως, δεν εξαντλεί μόνο εκεί ένα ανάλαφρο θέμα, θα έλεγε κανείς. Μ’ ένα δικό του αφηγηματικό τρόπο συνδέει τον εφηβικό χαβαλέ με τη γονική απώλεια. Στην ιστορία με τον τίτλο «Ο Ζεβζές», αξίζει να σταθεί κανείς, αφού ο Μητσοτάκης περιγράφει με μιαν απίστευτη ευχέρεια σκηνές κανονικού σπλάτερ. Τηρουμένων των αναλογιών, όπως οι σκηνές μαχών στην Ιλιάδα του Ομήρου σε ανατριχιάζουν ως το κόκαλο με τις σκληρότατες περιγραφές τους, ο Μητσοτάκης δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα μέσα απ’ την ιστορία ενός ψυχανώμαλου χωριάτη – βασανιστή ζώων.
}Αν πιάσω μία-μία τις ιστορίες του βιβλίου, θα κάνω spoiler και δεν είναι σωστό. Καλύτερα δηλαδή θα’ναι ν’ ακούσετε από εμάς δυο-τρία πράγματα και ν’ αγοράσετε το βιβλίο. Αυτό όμως που έχει κάνει ο Μητσοτάκης στην ιστορία με τίτλο «Λαϊκό δικαστήριο», καθώς το βιβλίο φτάνει προς το τέλος του, νομίζω πως είναι κάτι ευφυέστατο και πολύ πρωτότυπο, τουλάχιστον για τα δεδομένα μιας σειράς αυτοτελών σύντομων διηγημάτων. Σε μία αίθουσα δικαστηρίου θέτει εαυτόν ως κατηγορούμενο, αφού έχουν πέσει βροχή οι μηνύσεις από όλα τα πρόσωπα που παρέλασαν από τις ιστορίες του. Κι εκεί, λοιπόν, που διαβάζεις την ιστορία της Μάρθας στη σελίδα 81 και μετά απορείς μέσα σου «τι να απόγινε αυτό το κορίτσι», έτσι όπως ολοζώντανο μας το παρουσίασε ο συγγραφέας, νάσου η Μάρθα επίσης ολοζώντανη στη σελίδα 209 να κατακεραυνώνει τον Μητσοτάκη για να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της}.

** Το κείμενο του Αντώνη Μποσκοΐτη δημοσιεύεται στο olafaq.gr και από εκεί πήραμε το απόσπασμα που προηγήθηκε. Στο ίδιο κείμενο υπάρχει και η αρνητική γνώμη... ενός  Μητσοτάκη για τον φιλελευθερισμό, όπως τη διατύπωσε σε παλιά συνέντευξή του στον Μποσκοΐτη. Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο στο olafaq.gr.