Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

«Κουράστηκα από τα λεπτά σιωπής»

 «Μας κρατούν ομήρους πενήντα γερουσιαστές που αντιστέκονται στον έλεγχο της οπλοκατοχής»

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για το μπάσκετ. Τίποτα δεν συνέβη με την ομάδα μας τις τελευταίες έξι ώρες. Θα ξεκινήσουμε με τον ίδιο τρόπο απόψε. Οποιαδήποτε ερώτηση για το μπάσκετ δεν έχει σημασία. Από τη στιγμή που φύγαμε από το γυμναστήριο, 14 παιδιά (αργότερα ο απολογισμός ανέβηκε στα 19 παιδιά και μία δασκάλα) σκοτώθηκαν 400 μίλια από εδώ. Και ένας δάσκαλος. Τις τελευταίες

δέκα μέρες, σκοτώθηκαν ηλικιωμένοι μαύροι σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, δολοφονήθηκαν Ασιάτες σε εκκλησία στη Νότια Καλιφόρνια. Τώρα έχουμε παιδιά που σκοτώνονται στο σχολείο. Πότε θα κάνουμε κάτι; Είμαι κουρασμένος. Εχω κουραστεί να σηκώνομαι εδώ και να εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις κατεστραμμένες οικογένειες εκεί έξω. Είμαι τόσο κουρασμένος. Με συγχωρείτε. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Εχω κουραστεί από τα λεπτά σιωπής. Αρκετά! Αρκετά! Υπάρχουν πενήντα γερουσιαστές αυτή τη στιγμή που αρνούνται να ψηφίσουν το HR8, έναν κανόνα για τον έλεγχο του ιστορικού (των επίδοξων αγοραστών όπλων) που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πριν από μερικά χρόνια. Σκονίζεται εδώ και δύο χρόνια. Και υπάρχει λόγος που δεν το ψηφίζουν: για να διατηρήσουν την εξουσία. Σας ρωτώ λοιπόν, Μιτς Μακόνελ, ρωτώ όλους εσάς τους γερουσιαστές που αρνείστε να κάνετε κάτι για τη βία και τους πυροβολισμούς στα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ. Σας ρωτώ: Θα βάλετε τη δική σας επιθυμία για εξουσία πάνω από τη ζωή των παιδιών μας και των ηλικιωμένων και των εκκλησιαζομένων μας; Γιατί έτσι φαίνεται. Αυτό κάνουμε κάθε εβδομάδα. Γι’ αυτό έχω βαρεθεί. Βαρέθηκα. Θα παίξουμε το παιχνίδι απόψε. Αλλά θέλω κάθε άνθρωπο εδώ, κάθε άτομο που το ακούει αυτό, να σκεφτεί το δικό του παιδί ή εγγόνι, μητέρα ή πατέρα, αδελφή, αδελφό. Πώς θα νιώθατε αν σας συνέβαινε αυτό σήμερα; Δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι απέναντι σε αυτό. Δεν μπορούμε να καθόμαστε εδώ και απλώς να διαβάζουμε για αυτό και να λέμε: "Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή… ναι, Πάμε Dubs. Ελάτε, Mavs, πάμε". Αυτό θα κάνουμε. Θα πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μπάσκετ… Και πενήντα γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον θα μας κρατούν ομήρους. Συνειδητοποιείτε ότι το 90% των Αμερικανών, ανεξαρτήτως κόμματος, θέλουν ελέγχους ιστορικού – καθολικούς ελέγχους ιστορικού; Το 90% από εμάς. Μας κρατούν ομήρους πενήντα γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι αρνούνται να το θέσουν καν σε ψηφοφορία, παρά το τι θέλουμε εμείς, ο αμερικανικός λαός. Δεν θα το ψηφίσουν επειδή θέλουν να κρατήσουν τη δική τους εξουσία. Είναι αξιολύπητο. Αρκετά».

Στιβ Κερ
(Από τη συνέντευξη Τύπου του προπονητή των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τον αγώνα με τους Ντάλας Μάβερικς, στους τελικούς της Δύσης του NBA.  Ο πατέρας τού Στιβ Κερ είχε χάσει τη ζωή του σε ένοπλη επίθεση το 1984. Έχει μιλήσει πολλές φορές για την οπλοκατοχλή στις ΗΠΑ και για εκείνους που τη συντηρούν).