Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Όταν ο «ΔΟΛ της Θεσσαλονίκης» ανέτρεψε τους κανόνες του τονισμού

Η Κατερίνα Βελλίδη, που έφυγε από τη ζωή στα 75 της χρόνια, ήταν η τελευταία γόνος μιας αυτοκρατορίας τού Τύπου που έσβησε, όπως άλλωστε και άλλες αυτοκρατορίες της έντυπης δημοσιογραφίας που δεν διασώθηκαν ούτε ως παρηκμασμένα βασίλεια. Στη Βόρεια Ελλάδα η κυκλοφοριακή ισχύς των δύο εφημερίδων τού Ομίλου Βελλίδη, της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, ήταν ακατανίκητη. Μια πρωινή μετακίνηση με αστικό ή υπεραστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, ή προς άλλες βορειοελλαδίτικες πόλεις, έπειθε για τη δυναμική τους: τουλάχιστον οι μισοί από τους επιβάτες διάβαζαν Μακεδονία. Το «Συγκρότημα» της Θεσσαλονίκης ισχυριζόταν, κάτι σαν άτυπο σλόγκαν, πως όσα φύλλα πουλούσαν όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες μαζί στη Βόρεια Ελλάδα τα πουλούσε μόνη της η Μακεδονία –και αυτό δεν απείχε από την πραγματικότητα.
Η Μακεδονία αποτελούσε το βαρύ χαρτί του «Συγκροτήματος». Το σοβαρό, με τη μεγάλη πολιτική εμβέλεια. Ήταν κάτι σαν το Βήμα του Βορρά, Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε το νεότερο έντυπο μέλος τής οικογένειας Βελλίδη, το –ας πούμε– πιο μοντέρνο και πιο ανοικτό σε νεωτερισμούς. Ανάλαφρο κασέ, έρευνες, ένθετα, πολλές σελίδες και ιδιαίτερη έμφαση στο αθλητικό της μέρος που αποτελούσε, ουσιαστικά, μια πλήρη αθλητική έκδοση, όχι μόνο για τις μεγάλες ομάδες αλλά και για εκείνες των τοπικών πρωταθλημάτων που τα κάλυπτε με επάρκεια. Πολιτικά βρισκόταν στο Κέντρο, αντίθετα με τον αντίπαλο Ελληνικό Βορρά που κάλυπτε τον χώρο της Δεξιά.

Ο τονισμός

Και οι δύο εφημερίδες αποτέλεσαν κατά κάποιο τρόπο πρόδρομο του μονοτονικού –όχι, βέβαια, με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στο σύνολο του Τύπου. Πάντως, πέτυχαν μια ανατροπή των κανόνων τονισμού με τις περισπωμένες, τις λήγουσες, τις παραλήγουσες κ.λπ. Πάντως, ήταν εκείνες που από από τη δεκαετία τού '60 είχαν καταργήσει την οξεία, τη βαρεία (που εχρησιμοποιείτο ακόμα) και την περισπωμένη. Είχαν εφαρμόσει τον ενιαίο τονισμό: και για τους τρεις τόνους, αλλά και για τα πνεύματα, χρησιμοποιούσαν μικρά τριγωνικά ή στρογγυλά σημάδια πάνω από τα τονιζόμενα γράμματα (δείτε τη δεύτερη φωτογραφία).

Τα γραφεία στην Αθήνα 

Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη εργάζονταν και πολλοί Αθηναίοι δημοσιογράφοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν παράλληλη εργασία σε αθηναϊκές εφημερίδες. Τα γραφεία τού Ομίλου στην Αθήνα βρίσκονταν στο μέγαρο της συμβουλής Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, με είσοδο από τη στοά. Εκεί παρέδιδαν οι Αθηναίοι την ύλη τους που προωθείτο κατόπιν στη Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή που ακόμα και το φαξ ήταν μακρινή επιστημονική φαντασία.

Το «Συγκρότημα» Βελλίδη ήταν για τη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο του ΔΟΛ. Και όπως έγραψε ο Χρήστος Ξανθάκης στο newpost.gr οι παλιοί δημοσιογράφοι έλεγαν πως «από τα Τέμπη την Ελλάδα κυβερνούσε ο Λαμπράκης και πάνω από τα Τέμπη ο Βελλίδης».