Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Ο Θεός έχει το πόδι μου και εγώ μία αποστολή»

Από τη Σάμο μέχρι την Αθήνα, μέχρι να τραγουδήσει το πρώτο της τραγούδι. Όταν το έκανε, σχεδόν παιδάκι, «έσπασε κούπες». Και από τότε δεν έπαψε να το κάνει κάθε μέρα. Ακόμη και όταν σε μία νύχτα η ζωή της άλλαξε. Η ίδια αρνήθηκε να τη δει να καταστρέφεται. Έχασε ένα πόδι. Κράτησε την ψυχή της. Και το τραγούδι. Στην πορεία της νέας ζωής της, ανακάλυψε ότι μία αναπηρία δεν μπορεί να εμποδίσει τον αθλητισμό. Πρώτα δοκίμασε το μπάσκετ με αμαξίδιο στην ΑΕΚ. Αλλά βρήκε αυτό που έψαχνε σε ένα άλλο άθλημα, ατομικής φύσεως. Πλέον, κουβαλάει το σπαθί της, φοράει τη φανέλα του αγαπημένου της Παναθηναϊκού, στην ομάδα ξιφασκίας με αμαξίδιο των «πράσινων». Θαρρείς πως το ξίφος έχει μετατρέψει την Πένυ Σκάρου σε μία μοντέρνα μορφή μιας σωματοφύλακα. Υπερασπίστρια όσων δεν μπορούν ή φοβούνται να μιλήσουν.

Τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα, βλέπετε, είναι ένα λεπτό θέμα. Και η Σκάρου λατρεύει όχι μόνο να πείθει τους ανθρώπους με αυτό που οι υπόλοιποι ονομάζουμε ως πρόβλημα – αλλά στην ουσία δεν είναι – να το αφήνουν στην άκρη. Να παίρνουν μία βαθιά ανάσα. Και να ζουν. Όπως μπορούν, αλλά να ζουν. Η περίπτωση της είναι σπάνια. Μία γυναίκα σε έναν περίεργο κόσμο. Που δεν φοβάται να πει αυτό που σκέπτεται. Αυτό που νιώθει. Και όταν παίρνει το σπαθί στο χέρι της, θέλει να κερδίζει τη ζωή της πίσω, σπιθαμή προς σπιθαμή. Κυρίες και κύριοι, η Πένυ Σκάρου στο GWomen!

**Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Πένυ Σκάρου στον Μιχάλη Γκιουλένογλου για το gazzetta.gr και δείτε μια σειρά φωτογραφιών της.