Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ο Χατζιδάκις, ο Δεληβοριάς, ο Κούγιας...

«Είναι απολύτως χυδαίο αυτό που τόλμησε να υπαινιχθεί ο Κούγιας κι είναι τρομερά ντροπιαστικό για έναν άνθρωπο, που αν μη τι άλλο ήθελε στη ζωή του να αυτοαποκαλείται καλλιτέχνης – για τον Λιγνάδη λέω-, να δέχεται μια τέτοια υπερασπιστική γραμμή, τόσο αντιπνευματική και τόσο κατινίστικη σκανδαλοθηρικού τύπου». Έτσι είχε απαντήσει ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Αλέξη Κούγια για την αναφορά του στην υπόθεση Λιγνάδη : «Έκρυψε ποτέ ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις, ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15, 16, 17, 18 χρόνων;».

Ο τραγουδοποιός  μιλώντας μιλώντας στο Docville και τον Αντώνη Μποσκοΐτη είπε ανάμεσα σε άλλα: «Μου δίνετε μια ωραία ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτό το ασύλληπτο πράγμα! Εγώ πήγα στον Χατζιδάκι με μία κασέτα μου όταν ήμουν 16 ετών. Είχε απόλυτη συνείδηση ότι ήμουν ένα παιδάκι. Δεν έκανε παρέα μαζί μου, όπως δεν έκανε και μ’ άλλα μικρά παιδιά (…) Οι φίλοι του και, πάνω απ’ όλα, συνεργάτες του, ήταν παιδιά 23 και 25 ετών, ενήλικες άνθρωποι, διαμορφωμένοι, με κάποια ταλέντα και ευαισθησίες. Τον γνώρισα με μουσική αφορμή και με προστάτευε με απολύτως αρχοντικό τρόπο, και από το ισοπεδωτικό της προσωπικότητας του, αλλά και από οτιδήποτε θα’ ταν επικίνδυνο για μένα».

Ανταπάντηση Κούγια

Στην απάντηση Δεληβοριά υπάρχει και η ανταπάντηση Κούγια για τον οποίο καταρχάς δήλωσε ότι τον γνωρίζει ως όνομα αλλά ο ίδιος είναι άλλης μουσικής κουλτούρας: «Εμένα με νοιάζει πάντοτε η γνώμη του κοινωνικού ή επιστημονικού μου κύκλου. Ανεξάρτητα αν κάποιος μπορεί να το κακίζει, εμένα θα με ενδιέφερε η γνώμη αυτών που μου αρέσει να ακούω. Θα με ενδιέφερε η γνώμη του Μητροπάνου, του Πάριου, του Τερζή, του Σφακιανάκη ή ακόμα και του Μακρόπουλου και του Γονίδη. Ο Φοίβος Δεληβοριάς απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, στο οποίο επίσης απευθύνονται και όσοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τη δήλωσή μου, μεταξύ άλλων και για τον αείμνηστο Χατζιδάκι».

** Δείτε εδώ ολόκληρο το θέμα (με αμφότερες τις δηλώσεις) στο mikropragmata.lifo.gr, όπου ο Άρης Δημοκίδης σχολιάζει την επικαιρότητα σε έντεκα σημεία. Και όχι μόνο την επικαιτόιτητα της πρώτης σελίδας. Ενδιαφέρον...