Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Τα κανάλια δεν το τίμησαν

Μικρή η αναφορά τους στον θάνατο του σπουδαίου Βαγγέλη  Παπαθανασίου – Πολύ αργά τα αντανακλαστικά τους – Γιατί ξεχώρισε ο Αντένα και τι μετέδωσε ΕΡΤ – Πόσο (λίγο) αναφέρθηκαν στο θέμα τα άλλα –  Πώς αποδείχτηκε πιο γρήγορη η... Βικιπαίδεια

Ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από τη ζωή και η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε στα σάιτ περίπου στις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης –λίγο πριν ή λίγο μετά. Τα κανάλια στα βραδινά

δελτία τους αιφνιδιάστηκαν και δεν τον τίμησαν όσο και όπως έπρεπε. Ανάλογα με τον χρόνο που άρχισαν οι εκπομπές τους, καλύτερη παρουσίαση είχε το δελτίο του Αντένα, που και πιο γρήγορα από τα άλλα αναφέρθηκε στη θλιβερή είδηση και καλύτερη κάλυψη είχε. Αντίθετα, τα υπόλοιπα, πλην ΕΡΤ που άρχισε αρκετά αργότερα το δελτίο της, αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο, όχι μεγαλύτερο των δυο λεπτών! Οι Αντένα, Star, Alpha και Open αρχίζουν τα δελτία τους περίπου 15 λεπτά πριν από τις 7 το βράδυ, το Mega 15 λεπτά πριν από τις 8, το ίδιο περίπου ο Skai, ενώ η ΕΡΤ ξεκινά στις 9.   

Ο Αντένα φάνηκε αρχικά σαν να έχασε την είδηση αλλά στη συνέχεια έδειξε εγρήγορση. Άρχισε χωρίς να αναφέρεται στους τίτλους για την απώλεια μολονότι η είδηση είχε κυκλοφορήσει μερικά λεπτά πριν σε διαδικτυακά Μέσα. Όμως στις 6.50, δηλαδή περίπου πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέφερε την πληροφορία, έδωσε τον λόγο για το ρεπορτάζ στην Τζίνα Στασινοπούλου που είπε ένα σύντομο βιογραφικό και αμέσως μετά βγήκε στο δελτίο τηλεφωνικά ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και μόλις είχε πληροφορηθεί τον θάνατό του. Η συνομιλία με τον Γαβρά ήταν ό,τι καλύτερο βγήκε στο σύνολο των δελτίων.

Ο Alpha παρουσίασε την είδηση περίπου 13 λεπτά μετά τη έναρξη του δελτίου και της διέθεσε γύρω στο ενάμισι λεπτό, ενώ τον ίδιο χρόνο αφιέρωσε και ο Star που μίλησε για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου περίπου 16 λεπτά μετά τη έναρξη. Πιο καθυστερημένα αναφέρθηκε στην απώλεια το Open, δηλαδή περίπου 46 λεπτά μετά την έναρξη και η παρουσίαση της είδησης δεν ξεπέρασε το ενάμισι λεπτό. Το Mega, με ώρα έναρξη 7:45, είχε στους τίτλους του την είδηση και την ανακοίνωσε στην αρχή του δελτίου. Αλλά και αυτό έκανε φτωχή και σύντομη παρουσίαση, μόλις 2 λεπτών, στα οποία περιλαμβανόταν και δήλωση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκπομπή «Στο σπίτι με το  Mega» που ήταν αφιερωμένη στον Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο Skai είχε την είδηση στον τελευταίο από τους τίτλους της έναρξης. 

Κατώτερα της περίστασης 

Ο Αντένα, αν και έβγαλε νωρίς και με καλά αντανακλαστικά την πληροφορία και πήγε καλύτερα από όλους τους άλλους, δεν επανήλθε ως το τέλος του δελτίου, για να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία με ρεπορτάζ-αφιέρωμα, ώστε να τιμήσει τον σπουδαίο Έλληνα. Γενικά τα κανάλια φάνηκαν κατώτερα της περίστασης. Ο οικουμενικός Vangelis, που θαυμάστηκε παγκοσμίως, άξιζε περισσότερη τιμή και εγρήγορση γιατί δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που πρόβαλαν την Ελλάδα όσο αυτός. Και την πρόβαλε με ένα Όσκαρ, με συμμετοχή σε μεγάλες ταινίες από σπουδαίους σκηνοθέτες (Πολάνσκι, Γαβράς κ.ά), με την επιλογή έργου του (Μυθωδία) σε διαστημική αποστολή της NASA, ακόμα και με την τιμή που του έγινε διεθνώς όταν δόθηκε το όνομα του –το Vangelis– σε αστεροειδή!

Στην εποχή που η ταχύτητα είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία στην ενημέρωση, τα γρήγορα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά αποτελούν σημαντική ικανότητα. Η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει πάντα σε αφθονία... 

Η ΕΡΤ έξω από το σπίτι του 

Ελαφρώς μεγαλύτερος από εκείνον του Αντένα, περίπου οκτάλεπτος, ήταν ο χρόνος της πληροφορίας για τον Βαγγέλη Παθαναθασίου στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ η οποία είχε περισσότερη ευχέρεια να την επεξεργαστεί καθώς οι δικές της «ειδήσεις» αρχίζουν στις 9. Στη δημόσια τηλεόραση ο θάνατος του Παπαθανασίου ήταν πρώτο θέμα, πριν από όλους του τίτλους, και η είδηση συνδυάστηκε με το μουσικό σήμα έναρξης του δελτίου που έχει γράψει ο ίδιος το 1982. Μετά το βιογραφικό ακολούθησε ανταπόκριση από το Παρίσι της Θωμαΐδας Παπαϊωάννου η οποία μίλησε έξω από το σπίτι τού καλλιτέχνη. 

Η Βικιπαίδεια πιο γρήγορη από τα κανάλια! 

Εντύπωση προκαλεί ότι πολύ γρήγορα, πριν η είδηση κυκλοφορήσει ευρέως στις ιστοσελίδες, το λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Βαγγέλη Παθαναθασίου είχε καταχωρίσει τον θάνατό του με ημερομηνία 17 Μαΐου, την οποία λίγο αργότερα άλλαξε σε 19 Μαΐου, ενώ η σωστή είναι η πρώτη. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή την Τρίτη και η οικογένειά του κράτησε την πληροφορία έως το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως και να έχει, η Βικιπάιδεια (που επανέφερε τη 17η Μαΐου σε μια ακόμη αλλαγή) έδειξε αναλογικά καλύτερα αντανακλαστικά από τα βραδινά δελτία αφού είχε δημοσιεύσει τον θάνατό του αρκετά πριν από την έναρξή τους...