Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Πώς περιγράφεται αυτό το μεγαλείο, Ιωάννα;

του Διονύση Βραϊμάκη

Αυτό που κάνει η Ιωάννα δεν περιγράφεται με φραστικά κλισέ. Το «δύναμη ψυχής» ή το «μάθημα ζωής» είναι φράσεις αδύναμες –τόσο πολυφορεμένες– που δεν δίνουν το μέγεθος της υπέρβασής της το βράδυ της Πέμπτης. Ως τότε είχε αποκαλυφθεί στο κοινό με το κομψό

ντύσιμό της, τα ωραία καπέλα της, το άψογο γούστο της (μέσα στην κακογουστιά που της επεφύλασσε η ζωή), την ολοκάθαρη φωνή της, τη στέρεη σκέψη της και την ασυμβίβαστη θέλησή της να αγωνιστεί για να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από όσα έχασε.
Με όλα αυτά η Ιωάννα Παλιοσπύρου ψηλάφισε τα όρια της αντοχής ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε σε δυσμορφία. Και χθες, στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, τα ξεπέρασε με ορμή που συγκλονίζει: έβγαλε τη μάσκα και στάθηκε με γυμνό το τσακισμένο της πρόσωπο μπροστά σε αυτό το «θηρίο» τής έκθεσης και της μεγέθυνσης των πάντων που τρομάζει πολλούς κοινούς θνητούς: στην κάμερα που καταπίνει την εικόνα σου και την παροχετεύει σε ένα κοινό εκατομμυρίων.
Με ηρεμία που είναι αδύνατο να κατανοήσει το επίπεδο μυαλό μας –επίπεδο μπροστά στο δικό της, δηλαδή– μίλησε για την τρομακτική ταλαιπωρία που την υπέβαλε ένα διαβολικό πλάσμα με μια πράξη ασύνορης και διαστροφικής κακότητας. Κοίταξε μέσα στον φακό, άφησε το μοτέρ τής μηχανής να γράφει την ώρα που «παίδευαν» το πρόσωπό της για να της πάρουν μέτρα για νέα μάσκα ή για να της φτιάξουν ένα πρόσθετο αυτί και, το πιο συγκλονιστικό, θέλησε ένα μέρος τής συνομιλίας της με τον Θεοδωράκη να γίνει στο σημείο ακριβώς που άρχισε το δράμα της: εκεί που της είχε στήσει καρτέρι η μανιακή κατά φαντασία αντίζηλος., Ιωάννα; Αδύνατον να βρεθούν δυνατές λέξεις για να το κάνουν. Μόνο το συναίσθημα, όπως δημιουργείται στον καθένα μας, μπορεί να το περιγράψει. Μέσα μας, φυσικά.