Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Λύκος, ο γιατρός των δασών...

Γιατί η επανεμφάνιση του αρπακτικού στην Πάρνηθα, με ένα απροσδόκητο περιστατικό, αποτελεί ευκαιρία για την Αττική

Το εκπληκτικό περιστατικό με την αρπαγή ενός κουταβιού στην Πάρνηθα, κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της νεαρής συνοδού του από έναν λύκο, προκάλεσε τη δημιουργία αρκετών ρεπορτάζ, ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά διαβάσαμε στο oneman.gr. Το υπογράφει ο Γιώργος Ρομπόλας και έχει τίτλο «Τι συμβαίνει με τους λύκους στην Πάρνηθα». Από αυτό μαθαίνουμε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στο βουνό της Αττικής υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30 αρπακτικά ζώα αυτού του είδους, ότι στον Εθνικό Δρυμό έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πολλά άγρια είδη που είχαν εξαφανιστεί και ότι οι λύκοι θεωρούνται «γιατροί και εξυγιαντές των δασών» για το είδος της τροφής που επιλέγουν. Μμερικά αποσπάσματα, ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που έχει το ρεπορτάζ, ακολουθούν:    

** «Μιλώντας με ηλικιωμένους κατοίκους των γύρω από την Πάρνηθα χωριών καταλάβαμε ότι ο λύκος δεν υπήρχε ούτε σαν ανάμνηση» αναφέρει ο Γιώργος Γιαννάτος, επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΟ Βιόσφαιρας, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την επανεμφάνιση του ζώου στο βουνό της Αττικής.

** Πόσα μεγάλα σαρκοφάγα όμως υπάρχουν στην Πάρνηθα; «Τουλάχιστον 33 ζώα» ξεκαθαρίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Βιόσφαιρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πληθυσμό εξαπλάσιο ή και εφταπλάσιο ακόμα σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας που έχουν μελετηθεί εκτενώς. Καθώς όμως οι λύκοι αυξάνονταν και πληθύνονταν στην περιοχή, το ίδιο συνέβαινε και με τους επισκέπτες. Τα δύο χρόνια καραντίνας έστρεψαν τους Αθηναίους προς το βουνό και τα δάση. Η συνάντηση των ειδών ήταν αναπόφευκτη.

** «Η επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με φυσικό τρόπο αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική και αποκαθιστά τη χαμένη για πολλές δεκαετίες περιβαλλοντική ισορροπία. Σε μία εποχή που οι απώλειες στη Φύση τείνουν να γίνουν συνήθεια, κατακτήσεις όπως αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενδυναμωθούν με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρκτούρος, μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας Πάνου Στεφάνου.

** «Οι λύκοι είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της τροφικής πυραμίδας. Λόγω της θέσης τους στο μέσον αυτής αποτελούν τον συνδετικό κρίκο και εξασφαλίζουν την ισορροπία στο οικοσύστημα. Επιπλέον, συμβάλλουν στην προστασία και την υγεία των δασών. Χαρακτηρίζονται και όχι άδικα, ως εξυγιαντές και γιατροί των δασών γιατί τρέφονται με άρρωστα, αδύναμα ή νεκρά ζώα προστατεύοντάς τα από τη διασπορά ασθενειών. Υπήρξαν μέρος των δασών για αιώνες» αναφέρει η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ τού Γιώργου Ρομπόλα στο oneman.gr