Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση ΕΔΟΕΑΠ για δημοσίευμα των Νέων: «Ο κ. Παπαχρήστος τσαλαπατά την κοινή λογική»

Απάντηση σε δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου, στα Νέα της 28ης Ιανουαρίου, δίνει ο ΕΔΟΕΠ με αυστηρή ανακοίνωσή του. Σε δελτίο Τύπου, που τιτλοφορείται «Βυσσοδομούν κατά του ΕΔΟΕΑΠ», αναφέρεται ότι ο Οργανισμός «διαψεύδει κατηγορηματικά το δήθεν αποκαλυπτικό δημοσίευμα του κ. Παπαχρήστου». Η απάντηση αφορά και την καταγγελία τριών μελών του ΕΔΟΕΑΠ σχετικά με στοιχεία που ζήτησαν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Οργανισμού (δείτε εδώ). Η ανακοίνωση ακολουθεί:
«Ο ΕΔΟΕΑΠ διαψεύδει κατηγορηματικά το δήθεν αποκαλυπτικό δημοσίευμα του κ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (28/01/2022).

Είναι ψευδές ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αρνήθηκε να χορηγήσει τα στοιχεία που ζήτησαν οι τρεις αιτούντες υποψήφιοι κ.κ. Καρούτζος, Ντελέζος, Σταθάτου. Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε από το ΕΔΥΤΕ τα στοιχεία που ζήτησαν οι τρεις αιτούντες από τον Οργανισμό. Παρότι ο ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν τα έλαβε παρά μόνο την Τετάρτη 19/1/2022, δηλαδή περίπου ενάμιση μήνα μετά! Κατά παράδοξο τρόπο, που εγείρει ερωτήματα, το ΕΔΥΤΕ χορήγησε τα εν λόγω στοιχεία, τα οποία περιέχουν προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων στους τρεις αιτούντες, ενώ καθυστέρησε τη χορήγησή τους στον ίδιο τον ΕΔΟΕΑΠ! Επομένως ψευδώς ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα στοιχεία. Τα έχουν με ευθύνη του ΕΔΥΤΕ, που έχει πλέον και κάθε ευθύνη για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων των ψηφοφόρων.

»Όταν ο Οργανισμός έλαβε από το ΕΔΥΤΕ τα στοιχεία που ζήτησαν οι τρεις αιτούντες, επαναλαμβάνουμε με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, απευθύνθηκε την 21η Ιανουαρίου 2022 στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας να αποφανθεί ποια στοιχεία ενέχουν προσωπικό χαρακτήρα, προκειμένου να πάρει την έγκρισή της για τη χορήγησή τους ή μη. Αναμένουμε την απάντηση της Αρχής.

»Είναι ψευδές ότι οι τρεις αιτούντες απευθύνθηκαν στο ΕΔΥΤΕ επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ αρνήθηκε να τους χορηγήσει τα στοιχεία που ζήτησαν. Αντιθέτως παγίδευσαν το ΕΔΥΤΕ με μια εισαγγελική παραγγελία, ενώ την ίδια στιγμή με τον ίδιο τρόπο (εισαγγελική παραγγελία η οποία ανακλήθηκε) ζήτησαν τα στοιχεία από τον ΕΔΟΕΑΠ. Επομένως η τυχόν διαρροή προσωπικών στοιχείων των ψηφοφόρων δεν οφείλεται στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά στην απόφαση του ΕΔΥΤΕ να τα χορηγήσει, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αποκλειστική ευθύνη για τη διαρροή.

»Ο ΕΔΟΕΑΠ θα χορηγήσει στους τρεις αιτούντες τα στοιχεία που δεν περιέχουν προσωπικά δεδομένα. Η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στα προβλήματα λειτουργίας λόγω της κακοκαιρίας. Για τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων, ο ΕΔΟΕΑΠ αναμένει την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

»Ο ΕΔΟΕΑΠ όφειλε να διασφαλίσει, και το έπραξε, τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων του που ψήφισαν στις εκλογές με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ευθύνη της διαρροής ανήκει πλέον στο ΕΔΥΤΕ και προφανώς στους τρεις αιτούντες, που τα έχουν πλέον στη διάθεσή τους.

»Όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης στην Κρήτη, την Αχαΐα, Κορινθία κ.λπ., προτρέπουμε τον αρθρογράφο να επιδείξει λίγη σοβαρότητα και να μην τσαλαπατά την κοινή λογική.

»Άλλο ένα προεκλογικό δημοσίευμα κατά του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύεται πομφόλυξ…»