Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Επιτυχημένο αρσενικό ήταν αυτό που πήγαινε με πολλές γυναίκες

Ένα άρθρο για τη «Σεξουαλικότητα και ηθική

Μήπως οι λανθασμένες πεποιθήσεις των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησαν σε μαζική σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς όρια, σεβασμό και αυτοσεβασμό;
«Η ηθική δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί από τη σεξουαλικότητα, όπως εσφαλμένα θελήσαμε να αφήσουμε να υποτεθεί», έγραψε ο ψυχαναλυτής Tony Anatrella στο βιβλίο του «Το Ξεχασμένο Σεξ», που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1990. Το βιβλίο εξηγεί τα όσα σήμερα μας αποκαλύπτονται προκαλώντας μας σοκ ή αποτροπιασμό. Όποιο χαλί κι αν τραβήξεις θα βρεις παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, παραβιάσεις και γενικά ένα σεξ χωρίς κανέναν σεβασμό. Μήπως λοιπόν ταυτίστηκε το σεξ με την ανηθικότητα τις προηγούμενες δεκαετίες;

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αρχικά ταυτίστηκε το σεξ με την ανηθικότητα. Ο αυστηρός συντηρητισμός και η έννοια της αμαρτίας που το συνόδευσαν σε παλιότερους αιώνες του έδινε συνήθως μια αίσθηση ανήθικου, βρώμικου, απαγορευμένου. Οπότε περάσαμε στο άλλο άκρο κατά τις σεξουαλικές επαναστάσεις του 1960 και του 1970. Τότε επικράτησε ασυδοσία και το σεξ χρησιμοποιήθηκε ως ένα όπλο ενάντια στο κατεστημένο.

Τι συνέβη, όμως, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990; Ας θυμηθούμε λίγο σε τι καθεστώς μεγάλωναν οι τότε έφηβοι, τι προσλαμβάνουσες είχαν για τη σεξουαλικότητα στη χώρα μας.

Τα δημοφιλή περιοδικά που κυκλοφορούσαν τότε εξέφραζαν μόνο ένα ανδρικό πρότυπο. Αυτό του άντρα που χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως αντικείμενα. Όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα. Επιτυχημένο αρσενικό ήταν αυτό που πήγαινε με πολλές γυναίκες, όμορφες μα χωρίς να τους αξίζει ανθρώπινος σεβασμός.

Ένας άντρας που δεν κυνηγούσε αχόρταγα το σεξ ή τις πολλές γυναίκες ήταν «ξενέρωτος», δεν ήταν αρκετά άντρας. Ο άντρας έπρεπε να έχει διαρκώς σεξουαλική όρεξη και φυσικά όχι συναισθήματα. Αυτές οι πεποιθήσεις εγκλώβισαν τους άντρες σε ένα ιδανικό μη ρεαλιστικό και επικίνδυνο.

Οι γυναίκες από την άλλη ήταν αξεσουάρ. Έπρεπε να διορθώνουν διαρκώς την εμφάνισή τους με σκοπό να αρέσουν στους άντρες. Έπρεπε να φοράνε συγκεκριμένα ρούχα που υποδείκνυαν οι σχεδιαστές μόδας ή η τηλεόραση και έπρεπε να αδυνατίζουν συνεχώς. Το φτιασίδωμα έγινε συνώνυμο με τη θηλυκότητα. Σε μια πολύ δημοφιλή σειρά έγιναν και οι ίδιες σεξουαλικά αρπακτικά που αντιμετώπιζαν τους άντρες ως αντικείμενα, ενώ εκείνες ερωτεύονταν τις γόβες τους {...}

** Απόσπασμα από άρθρο της Κατερίνας Τωρτζακάκη (ψυχολόγος-συγγραφέας) στο huffingtonpost.gr. Τίτλος του «Σεξουαλικότητα και ηθική». Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.