Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ένας δρόμος ανοίγει, ένας κλείνει

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγαινε για περίπατο στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και κατέληξε σε πολιτικό κατήφορο. Πέρασε με μικρή διαφορά στον τελικό γύρο (δεν το λες επιτυχία) και συνετρίβη στο «διπλό» με τον Ανδρουλάκη. Δεν ήθελε μεγάλη πολιτική ανάλυση για να καταλάβεις ότι η εμπλοκή του στην εκλογική διαδικασία, και μάλιστα με ετεροχρονισμό, σίγουρα θα τον έβλαπτε. «Και μόνο η μαστίχα ‘‘κατεβαίνει δεν κατεβαίνει’’ γύρω από τις αρχαιρεσίες για την προεδρεία τού ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, έχει κόψει κομμάτια από το κύρος του», γράφαμε εδώ, στον Harddog ("Πού ξανα-πάς, Γιώργο;", ο τίτλος), τον Οκτώβριο. Και σημειώναμε ότι: 

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ξόδεψε μια μεγάλη πολιτική κληρονομιά –παραδομένη από παππού και πατέρα– και με τίποτα δεν μπορεί να την επανακτήσει. Ενώ το μοναδικό, ελάχιστο έστω, κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει είναι να εξακολουθήσει να παραμένει στο πολιτικό περιθώριο και να ξεχαστεί, όσο είναι δυνατόν, το κυβερνητικό του στίγμα. Δηλαδή να παραμείνει στον λίγο χώρο που του εξασφαλίζει αυτή η πολιτική κληρονομιά».

Οι αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου μπορεί να ανοίγουν –θα το δούμε στον πράξη αυτό– νέο δρόμο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά κλείνουν την πολιτική καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου. Τουλάχιστον δε επίπεδο πρωταγωνιστή.