Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Ο ρόλος των σάιτ στην ενημέρωση και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Ποια ιστοσελίδα καθυστέρησε πολύ, και ανεξήγητα, στη αναφορά των αποτελεσμάτων

Σε γεγονότα όπως οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ οι ιστοσελίδες καλούνται να παίξουν τον ρόλο τους: να ενημερώσουν άμεσα, με διαρκή ροή και συνεχείς ανανεώσεις. Το πέτυχαν; Ναι, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Κάποια σάιτ

προηγήθηκαν με τα μεμονωμένα αποτελέσματα τμημάτων ανά την Ελλάδα και άλλα ακολούθησαν με συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδειχναν το μεγάλο προβάδισμα του Ανδρουλάκη και τη μικρή διαφορά του δεύτερου Παπανδρέου έναντι του τρίτου Λοβέρδου. Όλα αυτά σχεδόν πανομοιότυπα, με ολοφάνερο κόπι πέιστ, κάτι που φάνηκε και με τις πληροφορίες –ακριβώς κατά λέξη– για το από πού παρακολουθούσε κάθε υποψήφιος τη διαδικασία. Αργότερα, τα σάιτ που είχαν καλή ενημέρωση «έτρεξαν» τις πληροφορίες και έκαναν αυτό που γράψαμε στην αρχή: έπαιξαν τον ρόλο τους στη γρήγορη ενημέρωση με τη δημοσίευση νέων ενσωματώσεων στην καταμέτρηση.    

Εντύπωση προκάλεσε η ανεξήγητη «ακινησία» ενός από τα σοβαρά, ανταγωνιστικά, και, γενικά, καλογραμμένα σάιτ: του huffingtonpost.gr. Έως και τις 11 παρά 20, περίπου, είχε τον ίδιο τίτλο και την ίδια φωτογραφία. «Ουρές και παράταση» έγραφε στην αρχική σελίδα, όταν πολλή ώρα (ώρες!) πριν τα άλλα σάιτ είχαν ανεβάσει αποτελέσματα. Μάλιστα, στο άνοιγμα της είδησης έβλεπες τελευταία ενημέρωση 8:20 και στον υπότιτλο την πληροφορία ότι δόθηκε παράταση για το άνοιγμα της κάλπης έως τις 8:00! Τελικά, αποτελέσματα –όμοια με εκείνα που ήταν ήδη γνωστά– δημοσίευσε περίπου 20 λεπτά πριν από τις 11. Είχε ώρα ανάρτησης 10:30, με τίτλο «Συμμετοχή-μήνυμα», αλλά η αλήθεια είναι ότι στις 10:38, τουλάχιστον, παρέμενε ακόμα η παλιά ανάρτηση με την πληροφορία για ουρές και παράταση της ψηφοφορίας.  

Πατήστε με τον κέρσορα πάνω στη φωτογραφία για ευκρίνεια στην ανάγνωση