Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ένα σπουδαίο περιοδικό...

...που άλλαξε την εικόνα του κόσμου - Ένα πρωτότυπο εξώφυλλο, μια φωτογράφηση για τους μικρούς ανώνυμους ήρωες, ένα ιστορικό θέμα για την Ελλάδα 

Για 53 χρόνια υπήρχε ένα περιοδικό με το όνομα Life. Ήταν σαν όλα τα άλλα. Ψυχαγωγικό με πλούσια εικονογράφηση. Αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το αγόρασε ο εκδότης του Time, Χένρι Λου. Στην πρώτη συγκέντρωση του προσωπικού το ξεκαθάρισε: «Το Time αφηγείται την ιστορία, το Life θα την δείχνει!» Στις 23 Νοεμβρίου 1936 κυκλοφορεί το νέο Life που ξάφνιασε τους αναγνώστες. Οι φωτογραφίες ήταν μεγάλες, κυριαρχούσαν και τα κείμενα μικρά, τα έλεγες και… λεζάντες.

Το πρώτο εξώφυλλο έμοιαζε με εικόνα από το… μέλλον. Ήταν μια λεπτομέρεια του φράγματος Φορτ Πεκ, μέρος του «New Deal» που θα ολοκληρωνόταν το 1940. Η φωτογράφος Μάργκαρετ Μπουργκ – Ουάιτ μπορούσε να φωτογραφήσει τα μεγάλα έργα, αλλά προτίμησε τους «μικρούς» ανώνυμους ήρωες, τους εργάτες και την καθημερινότητά τους. Οι φωτογραφίες της έμειναν ιστορικές, ενώ αυτή του εξωφύλλου έγινε και γραμματόσημο!

** Διαβάστε εδώ τη συνέχεια μιας σημαντικής δημοσιογραφικής αναδρομής που γράφει ο Άγγελος Μενδρινός στο newscenter.gr. Ποιο ήταν το ελληνικό θέμα του Life, με ιστορικές φωτογραφίες από Ελληνίδα φωτογράφο, ποια η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια του περιοδικού και παρά πολλά εξώφυλλα που έμειναν στην Ιστορία – του Κόσμου και τού Τύπου.