Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Αναδρομή στις διαχρονικές προσβολές Κασιμάτη και οι συγγνώμες του...

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Στέφανος Κασιμάτης προσβάλλει ζώντες και τεθνεώτες. Ούτε η πρώτη που προκαλεί τη μήνιν, πολιτικά ημετέρων και αντιπάλων, με σχόλιά του, όπως εκείνο που εξομοίωνε τη Χρυσή Αυγή με την Αριστερά («της οφείλουμε ένα μεγάλο ‘‘ευχαριστώ’’» γιατί εξ αυτής δίνεται η ευκαιρία «στη νομιμότητα να αναμετρηθεί, επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης»). Είναι τακτική να προκαλεί με κάτι που νομίζει χιούμορ, αλλά συχνά γίνεται αηδία. Η ασέβεια στη μνήμη της Φώφης Γεννηματάη μακαρίτισσα Φώφη προσέφερε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από όσα είχε προσφέρει με τη ζωή της») αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στη σειρά τών προσβολών τού αρθρογράφου. Πολύ εύκολο να θυμηθούμε τις απρέπειές του (και τις συγγνώμες του!) και να αναζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Δείτε πιο κάτω, με χρονική σειρά, τις προσβλητικές αναφορές του στην Καθημερινή, παλαιότερα, και τώρα στα Νέα:  

Για τη Χρυσή Αυγή, Σεπτέμβριος 2012

«Οσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο ‘‘ευχαριστώ’’ στην Χρυσή Αυγή - και σοβαρολογώ απολύτως. Της το οφείλουμε για την ευκαιρία που μας προσφέρει -και μάλιστα την ώρα που την έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη- ώστε να διορθώσουμε λάθη δεκαετιών και να κάνουμε μια νέα αρχή στην πολιτική ζωή. Είναι η ευκαιρία που δίνεται στη νομιμότητα να αναμετρηθεί, επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης, που όλοι το φοβούνται και κανείς δεν το αγγίζει• αυτό που σήμερα αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη μετάβαση της χώρας από την εποχή των σοβιέτ με αστακομακαρονάδα (ελληνικό μοντέλο του σοσιαλισμού...) στη σύγχρονη πραγματικότητα».

«{…} Αν ο Σαμαράς εννοεί αυτά που έλεγε προεκλογικά, αν ο Βενιζέλος καταλαβαίνει ότι μόνον ως αστική σοσιαλδημοκρατία μπορεί να έχει μέλλον το ΠΑΣΟΚ και αν ο Κουβέλης πιστεύει στη διαφορά της δημοκρατικής Αριστεράς από την Αριστερά της βίας, ιδού η ευκαιρία κύριοι! Η Χρυσή Αυγή, χωρίς να το καταλαβαίνει, ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή της νομιμότητας προς κάθε πλευρά: κουκουέδες, συριζαίους, χρυσαυγίτες - όλοι τους βλάπτουν τη δημοκρατία εξίσου».

Για Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μάρτιος 2017 (Καθημερινή)

«Δεν έχω λόγια. Γιαγιά έγινε διαβάζω η Τασία Χριστοδουλοπούλου και φυσικά ο τοκετός έγινε σε ιδιωτικό μαιευτήριο, διότι ως γνωστόν, αριστεροί είμαστε και όχι, κορόιδα. Συγχαρητήρια, να τους ζήσει, να το χαίρονται, κτλ. Όμως η χαρμόσυνη είδηση υπονοεί κάτι που κάνει το αίμα (το δικό μου) να παγώνει: για να γίνει γιαγιά η Τασία, σημαίνει ότι είναι και μητέρα! Ομολογώ ότι δεν το είχα ποτέ φανταστεί».

Με τον θόρυβο που προκλήθηκε, δεν το είχε σε τίποτα ο αρθρογράφος να ζητήσει συγγνώμη. Έγραψε:

 «Δε χρειάζονται μακρόσυρτες εισαγωγές. Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το χτεσινό σχόλιο σχετικά με την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η επιτυχία ενός αστείου (διότι αυτή ήταν η πρόθεση) εξαρτάται πάντα από την ισορροπία του γέλιου και της ενόχλησης που προκαλεί. Όταν η ενόχληση επικρατεί, τότε το αστείο έχει αποτύχει και ζητά συγγνώμη. Αυτό συνέβη και αυτό έκανα».

 Για Νίκο Τεμπονέρα, Απρίλιος 2017

«Στεφανόπουλος, Παπανδρέου, Τεμπονέρας. Αυτά είναι τα ονόματα των σηράγγων στην εθνική Κορίνθου-Πατρών, που εγκαινίασε χθες ο Τσίπρας. Καλά ο Στεφανόπουλος, καλά κι ο Παπανδρέου, αλλά ο Τεμπονέρας τι προσέφερε στη χώρα, εκτός από τον θάνατό του, υπερασπιζόμενος μια μαθητική κατάληψη στην Πάτρα; Κακώς απορώ, διότι η ερώτηση περιέχει ήδη την απάντηση. Προσέφερε, διότι δολοφονήθηκε σε μια μαθητική –όχι φοιτητική- κατάληψη και οι καταλήψεις αυτές ήταν το ‘‘σχολείο’’, η πραγματική alma mater του πρωθυπουργού. Οι καταληψίες μας κυβερνούν και ποιος ξέρει, αν ζούσε ο μακαρίτης, μπορεί σήμερα να ήταν βουλευτής, ίσως ακόμη και υπουργός, του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την Κύπρο, Μάρτιος 2020 (Καθημερινή)

Έγραψε μεταξύ άλλων σε άρθρο του: 

« Η νέα πρόεδρος την γλίτωσε προσωρινώς λόγω κορωνοϊού, που δεν επιτρέπει ταξίδια. Προσωρινώς, όμως, διότι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση ενός έθνους με δύο κράτη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τρέχει μονίμως πίσω από τις αταξίες του μικρότερου και πληρώνει μονίμως τον λογαριασμό, είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ (κανείς δεν μπορεί), πώς θα απαλλαγούμε…»

Στην προσβολή απάντησε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, με επιστολή της στον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η ανωτέρω τοποθέτηση του συντάκτη σας είναι προφανώς εκτός ιστορικής και λογικής τάξης και αλήθειας και είτε οφείλεται σε έλλειψη βασικών ιστορικών γνώσεων, είτε σε κακόβουλη συμπεριφορά.
Είναι κοινό τοις πάσι ότι η Ελλάδα με την Συνθήκη Ζυρίχης- Λονδίνου, είναι εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Αγγλία και την Τουρκία και ότι το 1974 η χούντα έκανε το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει και να κατέχει παράνομα το 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 Για τους εύζωνες, Μάιος 2020 (Καθημερινή)

Αποσπάσματα από το, υποτίθεται χιουμοριστικό, άρθρο του για την ενδυμασία των ευζώνων: 

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την προεδρική φρουρά. Η επίσκεψή της είναι βέβαια εθιμοτυπική• ωστόσο, πιστεύω ότι προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία από στυλιστικής απόψεως. Σκεφθείτε: έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκέπτεται τη φρουρά της. Προσοχή: όχι μια οποιαδήποτε φρουρά, αλλά μια φρουρά η οποία αποτελείται από άνδρες ντυμένους από τη μέση και κάτω γυναικεία (μίνι φούστα, καλσόν)».

«{...} Μέχρι τώρα είχαμε άνδρες στη θέση αυτή. Άνδρες οι οποίοι, όπως συμβαίνει συνήθως με το είδος μας, δεν έχουν ιδέα από γυναικείο ντύσιμο. Δεν είναι, λοιπόν, αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανανεωθεί η στολή της προεδρικής φρουράς με γυναικείο μάτι; Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται; Η Prada έχει κλασικά γυναικεία μοντέλα, με χαμηλό τακούνι, που είναι ό,τι πρέπει και αναδεικνύουν καλύτερα το πόδι. Διότι, ερωτώ, γιατί φοράει κάποιος φούστα και καλσόν, αν όχι για να δείξει τα πόδια του;»

«{...} Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Κατ’ αρχάς, περισσότερο γελοία από αυτή που είναι σήμερα δεν γίνεται η στολή της φρουράς»

« {...} Όταν ήμουν παιδί, παίζαμε με τα γνωστά ελληνικής κατασκευής στρατιωτάκια (τσολιάδες, αρχαίοι οπλίτες κ.λπ.), αυτά που σήμερα τα βρίσκεις μόνο στα παλιατζίδικα. Προσωπικώς, ποτέ στη ζωή μου δεν αγόρασα τσολιαδάκι. Λόγω της φούστας τους, τα ενέτασσα στην κατηγορία «κούκλες» - και, ως γνωστόν, τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες».

Η Καθημερινή σχολίασε αρνητικά την απρέπεια, μέσω ενός από τους αρχαιότερους αρθρογράφους της, του Κώστα Ιορδανίδη, που έγραψε 

«Ο αγαπητός κατά τα άλλα συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης αναφέρθηκε με όρους άκρως προσβλητικούς για τη στολή της Ευζωνικής Φρουράς (...) Δεν είναι “καρναβάλια” οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όπως δεν είναι “καρναβάλια” οι άντρες της βασιλικής φρουράς των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία. Είναι τα διαχρονικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητος κρατικών οντοτήτων με ιστορία και ως εκ τούτου άξια σεβασμού»

Για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, Αύγουστος 2020 (Καθημερινή)

«Ω, οι μπούκλες! Πού πήγαν οι ασημένιοι βόστρυχοι; Αυτοί που κάποτε (μόλις πριν από έναν χρόνο) σκίαζαν το πλατύ μέτωπο του Κατρούγκαλου! Νομίζω, μπουλντόζα πρέπει να οδηγούσε ο πανδαμάτωρ όταν πέρασε ίσως ήταν και λίγο μεθυσμένος. Ας καταγραφεί, παρακαλώ, η θλιβερή απώλεια ως ακόμη ένα από τα εγκλήματα της Δεξιάς…»

Ποια είναι η αθλιότητα αυτού του σχολίου φαίνεται από τη συγγνώμη που ζήτησε το αρθρογράφος: 

«Στη φωτογραφία της Παρασκευής διέπραξα ένα σοβαρό λάθος, εξαιτίας της αφέλειάς μου. Χρωστώ, ως εκ τούτου,  μια συγγνώμη τόσο στον ίδιο τον Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και στους αναγνώστες, καθώς δεν εγνώριζα (και ούτε μπορούσα να υποθέσω, εξ ου και η αφέλεια) ότι η απώλεια των μαλλιών του πρώην υπουργού οφείλεται σε θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές του μηνός για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι οι γιατροί του είχαν συστήσει να παραμείνει οικουρών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά στον ίδιο επικράτησε το αίσθημα της υποχρέωσης να παραστεί στη Βουλή, δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύουν οι ειδικοί περί τα ελληνοτουρκικά. Του εύχομαι ολοψύχως καλή δύναμη και καλή ανάρρωση. Να επανέλθει γερός και δυνατός». 

Συγγνώμη για το ίδιο θέμα ζήτησε και η Καθημερινή

«Η ‘‘Κ’’ ζητά συγγνώμη από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για τη φωτογραφία και το σχόλιο που τη συνόδευε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας. Όσο και αν είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε την περιπέτεια υγείας του κ. Κατρούγκαλου, σημασία έχει ότι πρόκειται για ατόπημα. Το οποίο δεν θα επαναληφθεί».

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο, Ιούνιος 2021(στα Νέα)

Μετά από επίσκεψή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο, ο Στ. Κασιμάτης έγραψε: 

«{...} Ευρεθείς στην Αγία Νάπα, ο τέως την άκουσε. Ανακατεύοντας στον οίστρο του και λίγο από Σεφέρη, τους είπε: Ακούω καθάρια και δυνατή σαν προαιώνια καμπάνα, τη φωνή της Πατρίδας. Μεταξύ μας το υποψιαζόμουν ότι ο Πάκης ακούει φωνές, πρώτη φορά όμως το παραδέχεται. Στην ομιλία του που έγινε με αφορμή την επέτειο της αποτυχημένης εξέγερσης κατά των Τούρκων το 1826, ο τέως ανέπτυξε έναν περίεργο συλλογισμό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε εθνικιστικό τροτσκισμό»

«{...} Έτσι τους είπε, αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Πάκης έχει γυρίσει στο σπίτι του. Άλλωστε δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του κατάλληλα ρούχα για τον ένοπλο αγώνα. Με ένα απλό κοστουμάκι του είχε κατέβει».

Για τη Φώφη Γεννηματά, Νοέμβριος 2021 (Νέα)

«{...} Σε δύο τακτικές μηνιαίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν μόλις χθες, το ΠΑΣΟΚ, στην παρούσα ρευστή κατάσταση, χωρίς ηγεσία, παίρνει 9,6% (Metron Analysis) και 10% (Pulse). Αξιοσημείωτη ειρωνεία ότι, με τον θάνατό της, η μακαρίτισσα Φώφη προσέφερε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από όσα είχε προσφέρει με τη ζωή της»,

Και τελικά, τι;

Να περιμένουμε μια ακόμα συγγνώμη; Μην το αποκλείετε, αλλά και μην την πιστέψετε, αν γίνει. Κάτι θα βρει για να επανέλθει με νέα αθλιότητα.