Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Θα αλλάζω κανάλι...

...κάθε φορά που το ανατριχιαστικά ομιλούν μικρομέγαλο μωρό θα εμφανίζεται στην οθόνη μου

Μίλησε πρώιμα, ως φαίνεται. Σαν φιγούρα γκροτέσκο που απλά κουνάει τα χείλη. Ο αόρατος υποβολέας, με παιδικίζουσα φωνή, «διαφημίζει» τα αγαθά και τις παροχές της τεχνολογίας. Κινητής, ακίνητης και ασυγκίνητης. 

Η έκλειψη της ζωής μας και η έλλειψη αισθητικής, χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο την εποχή μας. Κοιτάξτε γύρω, πως αντιμετωπίζεται

η Παιδεία και ο Πολιτισμός στη χώρα που υποτίθεται πως τον γέννησε; Με έναν δύσμοιρο και δύσθυμο αυτοσχεδιασμό σε απόλυτο κρεσέντο. Με εξυπνακισμούς, εξαγγελίες και ευαγγελιζόμενες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν μόνον τα κρείττονα.

Στα πλαίσια επικράτησης του όποιου ευφυολογήματος που παίρνει άρδην μορφή φληναφήματος, με τους διαφημισθοφόρους να εμπορεύονται κάθε ανθρώπινη αξία και να προβάλλουν εσφαλμένα πρότυπα, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή, την ημίγυμνη γυναικεία μορφή που «ξε-πουλά» από τσιγάρα, απορρυπαντικά, σερβιέτες ως αυτοκίνητα, να αντικαταστήσει -προς διέγερση του συναισθήματος- ένα μωρό.

Ένα μωράκι που εμφανίζεται, όχι σε γλυκανάλατο σποτ διαφήμισης για πάνες ή κρέμες, αλλά σε ένα ηχηρό, άκρως αντιαισθητικό διαφημιστικό μήνυμα, «μιλώντας» τη γλώσσα της σύγχρονης τεχνολογίας και υπερκατανάλωσης. Κουνά σαν πολύσπαστο τα χείλη και προπαγανδίζει υπέρ της επικράτησης της οθονολαγνείας.

Στα δικά μου μάτια δεν είναι μόνο κιτς, αλλά ανατριχιαστικό. Θυμίζει κάτι σίκουελ ταινιών με ήρωα μια παιδική κούκλα που μετατρεπόταν σε δολοφόνο. Στην προκειμένη περίπτωση, δολοφονεί την παιδικότητα και την αθωότητα…

Ωστόσο, ακόμη πιο τρομακτικό είναι το μήνυμα που υποδόρια περνά στο κενό κοινό. Τη χρήση και κατάχρηση της τεχνολογίας σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες! {...}

Μαργαρίτα Ικαρίου
(Απόσπασμα από άρθρο στο huffingtonpost.gr με τίτλο «Το παιδί, μίλησε;» - H αρθρογράφος είναι δημοσιογράφος και Σύμβουλος Marketing-Επικοινωνίας. Ολόκληρο το άρθρο εδώ)