Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Πώς να βρίζετε στο ποδόσφαιρο...

...διατηρώντας το σαβουάρ βιβρ 

Σεζόν 1982-83, γήπεδο του Βύρωνα (στην αρχέγονη μορφή του), Αθηναϊκός-Αναγέννηση Επανομής. Ενας οπαδός των γηπεδούχων, έχει λυσσάξει με τον αντίπαλο αριστερό μπακ και κάποια στιγμή τού φωνάζει: «Τρία (από το νούμερο της φανέλας του), τι κάνει η μανούλα σου; Έχω να τη δω από φαντάρος». Πάντα υπάρχει ένα μονοπάτι για να ειπωθεί κάτι χωρίς να χαθούν τελείως οι καλοί τρόποι. Ακόμη κι εκείνος ο λαϊκός τύπος, που ήταν γνωστός μόνον στον μικρόκοσμο της ομάδας του, βρήκε μια φόρμουλα, ώστε να μη χαρακτηρίσει ευθέως... εκδιδόμενη τη μητέρα του ποδοσφαιριστή. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, λοιπόν, ότι κοτζάμ Δημήτρης Μελισσανίδης αδυνατούσε να βρει για ν' απειλήσει (καταπώς κατήγγειλε ο Άρης) τον Θεόδωρο Καρυπίδη κάτι καλύτερο από το «θα σε βάλω σε αναπηρικό καροτσάκι». 
Θα μου πεις, λαϊκές και οι ρίζες του «τίγρεως», οπότε ποια αστική ευγένεια και τρίχες κατσαρές. Εντάξει, δεν είναι του παρόντος ν' ανατμήσουμε την εγχώρια αστοσύνη και να εξετάσουμε αν υπάρχει κανονική αστική τάξη στην Ελλάδα, ιδίως στο ποδόσφαιρο, αλλά κάποιος πρέπει να δείξει τον δρόμο της εκφραστικής αρετής και σ' αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά που αρκέστηκαν μόνο στη βελτίωση του οικονομικού τους στάτους, χωρίς ν' αποχωριστούν μια γλώσσα που τους κάνει να δείχνουν ίσα κι όμοια με λούμπεν στοιχεία.

**Απόσπασμα από σκωπτικό κείμενο του Νίκου Σαρίδη (που μας θυμίζει ταυτόχρονα πολλές  -σοβαρές- ποδοσφαιρικές χυδαιολογίες από το παρελθόν) στο sportday.gr. Τίτλος του «Οδηγός σαβουάρ βιβρ για του προέδρους της Super Liague». Ολόκληρο εδώ.