Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ο ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία

Aπό τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) «επιστρέφει» στην Αρχαία Ολυμπία, για τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Σχολείου. Στις ανακαινισμένες, πλέον, εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ),  θα λάβουν χώρα οι εργασίες του Σχολείου, με εισηγητές καθηγητές πανεπιστημίου, ανθρώπους του αθλητισμού και αθλητικούς συντάκτες. Κύρια θέματα των εργασιών του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Οι επιπτώσεις της Πανδημίας στον Αθλητισμό

Στην ενότητα αυτή θα συζητηθούν τα προβλήματα που ενέσκηψαν ως απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού για αθλητές, προπονητές, συλλόγους, καθώς και στον αθλητικό τουρισμό, την αθλητική δημοσιογραφία κ.α.

Παρίσι 2024, Η ισότητα των φύλων, Γυναίκα και Αθλητισμός

Με αφορμή την απόφαση για συμμετοχή ίσου ποσοστού αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι προσκεκλημένες εισηγήτριες θα εκφράσουν τη θέση τους και θα μοιραστούν τις σχετικές εμπειρίες τους. Επίσης, θα αναπτυχθεί το θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης σε θέσεις ευθύνης στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς και εκείνο που αφορά τις αθλητικές συντάκτριες στην Ελλάδα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο, Τα μηνύματα των Ελλήνων αθλητών

Αθλητές, προπονητές και δημοσιογράφοι θα μιλήσουν για την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και τα σημαντικά μηνύματα που μας έστειλαν, όχι μόνο με τα αγωνιστικά αποτελέσματά τους, αλλά κυρίως με το ήθος τους.

Παρουσίαση Βιβλίων Αθλητικών Συντακτών

Κάθε χρόνο, αθλητικοί συντάκτες εκδίδουν βιβλία και μάλιστα όχι αποκλειστικά αθλητικού περιεχομένου. Στη διάρκεια του Διεθνούς Σχολείου, οι συγγραφείς μέλη του ΠΣΑΤ θα έχουν την ευκαιρία και θα τους δοθεί βήμα να παρουσιάσουν το έργο τους.

Η αλήθεια και το “fake” στην αθλητική είδηση

Καθηγητές πανεπιστημίου θα παρουσιάσουν μία άλλη πλευρά της δημοσιογραφίας σε συνάρτηση με τον αθλητισμό. Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων (“fake news”) θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν στην εν λόγω ενότητα. Το Διεθνές Σχολείο θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους αθλητικούς δημοσιογράφους να παρουσιάσουν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τους εργασίες.

Επίσης το «παρών» θα δώσει και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος τον περασμένο μήνα συγκλόνισε, όταν αποκάλυψε πως διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ.

** Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου που λάβαμε.