Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Τι γίνεται με τις συνεχείς έριδες στην κορυφή τού ΕΔΟΕΑΠ;

Μεγαλώνει η διαμάχη μεταξύ των παρατάξεων στο ΔΣ, με σκληρές ανακοινώσεις και αλληλοκατηγορίες

Στον ΕΔΟΕΑΠ η ενδοκλαδική κόντρα κλιμακώνεται λίγο καιρό πριν από τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. που ήδη προκηρύχθηκαν και θα γίνουν με τρεις τρόπους. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, αλλά τις τελευταίες ημέρες η

διαμάχη έχει πάρει πορεία κορύφωσης. Από πλευράς τού πρώην προέδρου του Οργανισμού και μέλους του ΔΣ, του Νίκου Καρούτζου, και συμβούλων που συμπλέουν, υπήρξε σειρά διαδοχικών ανακοινώσεων μέσα σε λίγες ημέρες με τις οποίες στηλιτεύται το ΔΣ και ειδικότερα ο πρόεδρός του, ο Σταύρος Καπάκος, για μια σειρά από θέματα. Κυριότερο από αυτά είναι ο υπό ψήφιση Κανονισμός Υγείας, ο οποίος, σύμφωνα με τους Νίκο Καρούτζο, Άντζυ Σταθάτου και Κωνσταντίνο Δαυλό, που υπογράφουν μια από τις ανακοινώσεις, είναι εναρμονισμένος «με τις απαιτήσεις των εργοδοτών» καθώς υπάρχουν «διατάξεις που επιτρέπουν να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής » (και) «νομιμοποιούν την εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία στα ΜΜΕ» (δείτε εδώ μία από τις ανακοινώσεις, όπως μας απεστάλη).


Η απάντηση στα όσα υποστηρίζονται ήρθε με ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων για τον ΕΔΟΕΑΠ», που αναφέρει ότι «Η ομάδα Καρούτζου μπλοκάρει τη βελτίωση του Κανονισμού Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ», ενώ η αλήθεια είναι ότι με τον Κανονισμό Υγείας το Ταμείο επιχειρεί να διορθώσει σημεία με τα οποία παροχές τού Οργασμού είναι χαμηλότερες από εκείνες του ΕΦΚΑ. Η ανακοίνωση στρέφεται κατά της «ομάδας Καρούτζου», η οποία, όπως αναφέρεται, έπρεπε «να βρει ένα πιο εύπεπτο πρόσχημα, για να εμποδίσει την αναβάθμιση του Κανονισμού Υγείας, αποχωρώντας από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη απαρτίας και διαλύοντας τις συνεδριάσεις» (Δείτε εδώ, στους Zoornalistas, προς τους οποίους απεστάλη, ολόκληρη την ανακοίνωση της «Συσπείρωσης»). 

Η απάντηση στην απάντηση

Η απάντηση ήρθε άμεσα με ανακοίνωση του Νίκου Καρούτζου, που προσθέτει έναν ακόμα επεισόδιο στον χαμό που γίνεται στην ηγεσία του ΕΔΟΕΑΠ, σε εποχές δύσκολες για τον κλάδο των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση Καρούτζου η οποία μας απεστάλη και η οποία κάνει λόγο για «οκτώ μεγάλα ψέματα της Συσπείρωσης για τον Κανονισμό Υγείας»:

«Όταν μια ανακοίνωση από τον τίτλο της ξεκινά με ψέμα, αντιλαμβάνεται κάποιος τι συμβαίνει στο περιεχόμενο.  Η ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που μου έκανε την τιμή να ασχοληθεί μαζί  μου, έχει τον τίτλο “Συσπείρωση”: “Η ομάδα Καρούτζου μπλοκάρει τη βελτίωση του Κανονισμού Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ
”. Δύο ψέματα σε 11 λέξεις:
1. Δεν γνώριζα ειλικρινά ότι στην ομάδα Καρούτζου ανήκει και ο Μάρκος Γκανάς Πρόεδρος του ΤΥΠ, μέλος της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και μέλος της σημερινού προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν γνώριζα επίσης ότι ο συνάδελφος Κώστας Ντελέζος είναι μέλος της ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.
2. Ο Κανονισμός Υγείας είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί ομόφωνα στο ΔΣ το οποίο είχε δώσει εντολή να ελεγχθεί νομοτεχνικά ώστε να ψηφιστεί στο σύνολό του. Αντί αυτού, ξαφνικά, έφεραν έναν κανονισμό με διαφορετικό περιεχόμενο το οποίο και καταστρέφει τον ΕΔΟΕΑΠ και ισοπεδώνει εργασιακά τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Σημειωτέον ότι η θητεία του ΔΣ έχει λήξει από τον Ιούνιο και τρία χρόνια η ομάδα Καπάκου δεν έκανε τίποτα να αλλάξει ο Κανονισμός. Προφανώς, δεν τους είχε πει τι να κάνουν ο εκπρόσωπος των τηλεοπτικών σταθμών.
Στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης τα ψέματα είναι ακόμα περισσότερα όπως οι παραλείψεις. Η αλήθεια είναι πως:
 
•  Την διάταξη για ασφάλιση των εργαζομένων στις εταιρίες παραγωγής την πήραν έτοιμη από τον εκπρόσωπο των εργοδοτών όπως και ο ίδιος ανέφερε ανερυθρίαστα ενώπιον του ΔΣ. «Ως μέλος του ΔΣ έχω δικαίωμα να καταθέσω μία πρόταση». Ας συνεχίσουμε όμως με τα ψέματα.
•  Μπερδεύουν σκόπιμα τα επιδόματα ασθενείας και λεχωίδας με την ασφάλιση ασθενείας των ανέργων και προώθησαν διάταξη ενσωμάτωσης των ρυθμίσεων του ΕΟΠΥΥ. Ξεχνούν να πουν όμως ότι στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί κάποιος δικαίωμα ασφάλισης μετά από 50 ημερομίσθια, δηλαδή μετά από 3 μήνες, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζει από την πρώτη ημέρα ασφάλισης. Επίσης, με ασφάλιστρο από 23 ή 46 ευρώ το μήνα για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος, παραμένει ασφαλισμένος, χωρίς περιορισμό. Η ρύθμιση εξίσωσης με τον ΕΟΠΥΥ έχει και μια άλλη παρενέργεια. Δίνει τις δυνατότητες σε εργοδότες να ασφαλίζουν κάποιον για τρίμηνο να διακόπτουν την ασφάλιση και εν συνεχεία να πληρώνουν μαύρα ή με τιμολόγια «πουλώντας» στον ασφαλισμένο ότι έχει κάλυψη ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό σημαίνει ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, άθλιες εργασιακές συνθήκες και κατάρρευση των εσόδων του Οργανισμού.
Υποστηρίζει η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πως «με τη νέα διάταξη για την ασφάλιση των εργαζόμενων σε εταιρίες παραγωγής επιχειρείται η άρση αυτής της αδικίας των εργαζομένων των καναλιών που μεταφέρθηκαν στις εταιρίες παραγωγής»
• Η αλήθεια είναι πως επιχειρείται η νομιμοποίηση της μείωσης των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μέσω της κυβέρνησης.
• Άλλο ψέμα: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι περισσότεροι από 150». Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από 150 αλλά επιπροσθέτως, η ρύθμιση που θέλησαν να βάλουν στον Κανονισμό Υγείας είναι παράνομη γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και το νόμο και κανένας κανονισμός Υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το Νόμο. Θέλησαν λοιπόν να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ όλοι οι εργαζόμενοι σε όλες τις εταιρείες παραγωγής , οι οποίοι,  σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τους 3.000.
• Υποστηρίζουν πως: «τα έσοδα από τη διαφήμιση, επομένως ο τζίρος επί του οποίου υπολογίζεται το 2%, δεν τα εισπράττει η εταιρεία παραγωγής αλλά το κανάλι που προβάλλει την παραγωγή, την εκπομπή». Προφανώς αυτός που έγραψε το πόνημα (λέγε με Καπάκος που κρύβεται πίσω από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) δεν γνωρίζει ότι οι εταιρίες παραγωγής έχουν έσοδα. Και προφανώς ήθελε να ασφαλίζονται εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο συνδεδεμένων με κανάλια εταιριών παραγωγής αλλά και άσχετες χωρίς να πληρώνουν το 2% επί του κύκλου εργασιών. Δηλαδή να μπουν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στον ΕΔΟΕΑΠ και να μειωθεί αναλογικά το ποσοστό 2% που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του πόρου και έχασαν. Πέραν αυτού κάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως μέσω τριγωνικών κινήσεων ο τζίρος μεταφέρεται σε εταιρίες παραγωγής.
•  Ψέμα όγδοο: «Έχουν γίνει αναλογιστικές μελέτες». Καμία λοιπόν αναλογιστική μελέτη δεν έγινε λαμβάνοντας υπό όψιν την ένταξη όλων των εργαζόμενων στις εταιρίες παραγωγής. Και πάντως δεν έγινε καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται πριν ψηφιστεί ένας κανονισμός Υγείας.
Συμπερασματικά,

-Είναι προφανές ότι η διοίκηση Καπάκου που κρύβεται πίσω από τον φερετζέ της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ενδιαφέρεται να διορθώσει την «αδικία» όχι όμως στους εργαζόμενους αλλά στους εργοδότες που θέλουν μειώσουν από την πίσω πόρτα το 2% και να οδηγήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ στην κατάρρευση αφού δεν μπόρεσαν τον ποδηγετήσουν και να τον κλείσουν προσφεύγοντας στο ΣτΕ.
-Είναι προφανές ότι στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουν κοντή μνήμη λέγοντας ότι «η ομάδα Καρούτζου χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά και γιατί θέλει να τον πλήξει με συμβόλαια θανάτου». Ξεχνούν ότι η ομάδα Καρούτζου ήταν αυτή που κράτησε όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το Αγγελιόσημο και ήταν εκείνη που πέτυχε τη θεσμοθέτηση του 2% και την ένταξη χωρίς διακρίσεις όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και σε έξι μήνες :
1.  κατήρτισε νέο καταστατικό,
2.  κανονισμό είσπραξης εσόδων,
3.  συμβλήθηκε με την ΗΔΙΚΑ για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και
4.  έστησε ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων όταν οι Καπάκοι και η παρέα τους εμπόδιζαν την είσοδο νέων ασφαλισμένων και πετροβολούσαν τον ΕΔΟΕΑΠ ενώ ετοιμάζονταν να εισβάλλουν να κάνουν πλιάτσικο σε ένα Οργανισμό που χάριν στην ομάδα Καρούτζου έχει σήμερα ετήσια έσοδα 70 εκ ευρώ, ενώ τέλος
5. δεν υπέκυψαν στις πιέσεις Καπάκου να γράψουμε το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΦΚΑ «για να το προστατεύσει»
Προτείνω στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα με το οποίο πολιτεύεται στην ΕΣΗΕΑ και να προσθέσει αντί για ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ να μετονομαστεί σε Δούρειος Ίππος των εργοδοτών.
Προσέχουμε τον ΕΔΟΕΑΠ και δεν τον αφήνουμε να του βγάλουν τα μάτια

Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας»