Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Βαλλιστικός αναλυτής για την τραγωδία στα γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας

Ανεξήγητη είναι προς το παρόν η αιτία της τραγωδίας στα γυρίσματα ταινίας με πρωταγωνιστή (πρωταγωνιστή στην ίδια την ταινία και στο απίστευτο δράμα που εκτυλίχτηκε στα γυρίσματα) τον  Άλεκ Μπάλντουιν. Το όπλο που είχε στα χέρια του ο ηθοποιός εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα έναν θάνατο και έναν βαρύτατο τραυματισμό. Η ταινία είναι γούεστερν και προφανώς χρησιμοποιήθηκε όπλο που προσοδιάζει με την εποχή στην οποία αναφέρεται το σενάριο, δηλαδή του 190υ αιώνα, και συνεπώς έχει ιδιαιτερότητες. Το thesstoday.gr ζήτηση τη γνώμη του βαλλιστικού αναλυτή Γιώργου Ραφτογιάννη που προσπάθησε να προσεγγίσει τις πιθανές αιτίες. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Αντώνη Τσολναρά:  

«Ο βαλλιστικός αναλυτής επισημαίνει ότι επειδή η συγκεκριμένη εποχή του 1880 είναι μια μεταβατική περίοδος για την οπλουργία, δεν γνωρίζει αν πρόκειται για εμπροσθογεμές ή οπισθογεμές όπλο, στοιχείο το οποίο είναι βαρυσήμαντο για την ανάλυση των δεδομένων και τους λόγους που εξερράγη η κάννη. "Αν εκτιμήσουμε τις έως τώρα δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, θεωρώ ότι πρόκειται για εμπροσθογεμές όπλο, το οποίο προφανώς ή από λανθασμένη επιλογή ποσότητας, ή είδους πυρίτιδας, εξερράγη η κάννη του ή τμήμα της κάννης του, τα οποία έγιναν βλήματα και διασκορπίστηκαν μπροστά. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση κάποιος εσκεμμένα να έβαλε στο εσωτερικό πραγματική γόμωση για να πλήξει τον ηθοποιό ή την παραγωγή, σενάριο, ωστόσο, το οποίο δεν πιστεύω", σημείωσε ο κ. Ραυτογιάννης.

» Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο στρατιωτικός όρος "εμπλοκή", ο έμπειρος βαλλιστικός αναλυτής απαντά κατηγορηματικά "όχι", σημειώνοντας, ωστόσο, ότι εκτός από τον τύπο του όπλου, πρέπει να αναλυθεί και ο τύπος του φυσιγγίου -ή των φυσιγγίων- που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα δεδομένα του τόπου. "Δηλαδή, η θανούσα και ο τραυματίας ήταν στην ίδια ευθεία; Έχει συμβατότητα να έχουν πληγεί από το ίδιο βλήμα; Ή είναι σε διαφορετικά σημεία, που σημαίνει ότι εδώ έχουμε τη ρήξη, καθώς ένα βλήμα πηγαίνει προς μια κατεύθυνση", τονίζει ο κ. Ραυτογιάννης, συμπληρώνοντας ότι "αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα γνωρίζουμε".

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναλύεται το πότε προκαλεί ζημιά το αβολίδωτο. Διαβάστε εδώ στο thesstoday.gr