Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Ένα επιστημονικό θέμα του BBC: Οικολογικό σεξ και περιβάλλον...

Τα «προφυλακτικά αρνιού» και άλλες λύσεις για να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη 

Μπορούμε να συντελέσουμε προσωπικά στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα με τη σεξουαλική μας συμπεριφορά μας; «Μπορούμε!» απαντά επιστημονική έρευνα που παρουσιάζει το BBC και στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύει το huffingtonpost.gr. «Για κάποιους, το

να είναι κανείς ‘‘οικολογικός’’ στο σεξ σημαίνει να επιλέγει λιπαντικά, sex toys, και προφυλακτικά που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον πλανήτη», εξηγεί μία επιστήμονας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσίας του ΟΗΕ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο κατασκευάζονται περίπου δέκα δισεκατομμύρια ανδρικά προφυλακτικά και τα περισσότερα πετιούνται σε χωματερές. Τα προφυλακτικά αποτελούνται, κυρίως, από συνθετικό λατέξ και έχουν πρόσθετα χημικά. Μία από τις λύσεις που προτείνονται είναι τα  «προφυλακτικά αρνιού», τα οποία είναι τα μόνα βιοδιασπώμενα και η χρήση τους έρχεται από τους ρωμαϊκούς χρόνους! Εξάλλου, όπως διαβάζουμε στο σχετικό θέμα, «πολλά λιπαντικά φτιάχνονται επίσης με βάση το πετρέλαιο και, επομένως, περιέχουν ορυκτά καύσιμα». Γι' αυτό παρατηρείται  «αύξηση των προϊόντων με βάση το νερό ή τα βιολογικά προϊόντα», ενώ «οι σπιτικές επιλογές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς».

Δεν είναι, όμως, μόνο τα προφυλακτικά μέσω των οποίων μπορούν να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σεξεουλικές δραστηριότητες. Στο θέμα υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις, σε άλλους τομείς για τη σεξουαλική συμπεριφορά, που ξαφνιάζουν.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το θέμα στο huffingtonpost.gr (τίτλος του «Οικολογικό σεξ: Τι είναι και πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή») και εδώ στο πρωτότυπο του BBC