Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021

Η καλύτερη σειρά της ΕΡΤ...

...και οι ηθοποιοί, άλλων σειρών, που λες και στις σχολές υποκριτικής δεν έμαθαν τίποτα περισσότερο από κραυγές, γκριμάτσες και υπερπαίξιμο 

Οι «Άγριες μέλισσες» και «Τα καλύτερά μας χρόνια» ήταν οι πιο καλές, οι πιο δουλεμένες, οι πιο καλογραμμένες και οι πιο καλοπαιγμένες σειρές της περασμένης τηλεοπτικής περιόδου, αφήνοντας έξω από τη σύγκριση το ιστορικό δράμα «Κόκκινο ποτάμι». Για την πρώτη έχουν γραφτεί μυριάδες λέξεις –γνωστό. Για τη δεύτερη λίγα πράγματα, αν και άξιζε περισσότερα. Σκηνοθεσία, υποκριτική, σενάριο, σκηνογραφία και ενδυματολογία –που έπρεπε να πιάσει πιστά την εποχή, και όχι μόνο τις καμπάνες παντελόνια– κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.

Η βάση της επιτυχίας, το θεμέλιο, ήταν το σενάριο που ανίχνευσε την εποχή –μιλάμε για περίοδο χούντας–, αναφέρθηκε σε πρόσωπα που τη σημάδεψαν, κυρίως αρνητικά, μίλησε για ιστορία χωρίς παρεκκλίσεις από την πραγματικότητα, περιέγραψε μια μέση οικογένεια μιας λαϊκής γειτονιάς (Γκύζη), της οικογένειας Αντωνόπουλου, και σμίλευσε την εικόνα με λεπτομέρειες που χρωμάτιζαν ακόμα καλύτερα την εποχή. Από απλές συνήθειες, όπως τα πατάκια που γυάλιζαν ολημερίς το παρκέ, γιατί τα έβαζαν κάτω από τα πόδια τους για κάθε μετακίνηση μέσα στο σπίτι οι ένοικοί του, και όχι μόνο οι νοικοκυρές, έως τον πολύκροτο «Άγνωστο Πόλεμο» που τον έβλεπε όλη η Ελλάδα, ακόμα και με συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου ο καθένας έφερνε τη δική του καρέκλα για να βολευτεί! Και μέσα από όλα αυτά, μια ανελέητη σάτιρα κατά της ανελέητης δικτατορίας που για εφτά χρόνια βασάνισε την Ελλάδα.

Για την ΕΡΤ «Τα καλύτερα μας χρόνια» ήταν, από πλευράς σειρών, η επιτυχία της χρονιάς. Μια δουλειά απείρως καλύτερη από όλες τις άλλες κωμωδίες τής δημόσιας τηλεόρασης που διαφημίστηκαν και συζητήθηκαν περισσότερο. Και στις οποίες κυρίευσαν η φάρσα, τα εύκολα αστεία, το χοντρό χιούμορ και σε πολλές περιπτώσεις η ηθοποιία των κραυγών και της υπερβολής, κυρίως από νέα παιδιά. Τα οποία λες και στις υποκριτικές σχολές δεν έμαθαν τίποτα άλλο πέρα από εκείνα που κάνουν σε αυτά τα σίριαλ: μούτες, γκριμάτσες, κραυγές, υπερπαίξιμο

«Τα καλύτερά μας χρόνια» επανέρχονται στα τέλη του Σεπτέμβρη με μια χρονική μετακίνηση: από την περίοδο της χούντας, την αρχή τής πτώσης της οποίας περιέγραψε με εξαιρετικό τρόπο (Πολυτεχνείο), στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Στο πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου θα δούμε και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, η συμμετοχή του οποίου προβάλλεται ιδιαίτερα στο διαφημιστικό τρέιλερ.

Περιμένουμε με ανυπομονησία…