Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Το καράβι από την Αϊτή...

..πριν από 200 χρόνια ‐ Και το καράβι που δεν στείλαμε εμείς 

(...) Και η Ελλάδα οφείλει στους Αϊτινούς. Για διαφορετικούς λόγους. Υπόδουλη η ίδια στους αιώνες που οι Δυτικοί επεξέτειναν τις αυτοκρατορίες τους, έλαβε ένα πολύτιμο δώρο από την Αϊτή τον Φλεβάρη του 1822: την πρώτη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και της ανεξάρτητης Ελλάδας.

Ανταποκρινόμενος στην επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή, ο Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ, κυβερνήτης του Χαϊτίου, εκτός από τη θερμότατη επιστολή του έστειλε και ένα καράβι με εθελοντές και 45 τόνους καφέ. Ποια η ανταπόκρισή της Ελλάδας σήμερα, μετά τον σεισμό, και μάλιστα στα 200 χρόνια της Επανάστασης; Μια ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Τουίτερ: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Ελλάδα συμπαραστέκεται στον λαό και στην κυβέρνηση της Αϊτής». Ψύχρα. 37 λέξεις όλες και όλες. 70 χαρακτήρες, το ένα τέταρτο των επιτρεπομένων. Έλλειψε ένα όντως συγκινημένο πρωθυπουργικό μήνυμα; Μια αποστολή διασωστών; Ένα καράβι με 45 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και απτής συμπαράστασης; Αν όχι τώρα, πότε;»

** Απόσπασμα από άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή της Τετάρτης, που έχει τίτλο «Αν όχι τώρα η ανταπόδοση στην Αϊτή, πότε;» Στο κείμενο αναφέρεται η υποχρέωση, γενικά, της Δύσης να συνδράμει την Αϊτή, στην οποία οι Δυτικοί πολλά δεινά επεσώρρευσαν και μόνο οφέλη είχαν. Η ειδική μνεία για την ηθική οφειλή της Ελλάδας στην Αϊτή γίνεται στο απόσπασμα που αναδημοσιεύουμε παραπάνω.