Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021

Οι δρόμοι του νερού στην Κυψέλη...

Μια διαδρομή από τα ψηλά της συνοικίας ως την Πλατεία 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ... ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Σάββατο μεσημέρι βλέπεις το νερό να κατηφορίζει ως την πλατεία της Κυψέλης. Πλημμύρα στα ρείθρα! Σκέφτεσαι ότι κάπου παραπάνω, κάνα δυο τετράγωνα, κάτι θα έχει σπάσει. Ακολουθείς τον δρόμο του νερού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κάνεις από περιέργεια και από ατομική (κοινωνική) ευθύνη για να ειδοποιήσεις την ΕΥΔΑΠ, αν δεν το έχουν κάνει άλλοι –και αν το έχουν κάνει δεν πειράζει να είναι ένας παραπάνω. Όσο ανεβαίνεις εκπλήσσεσαι από τις αλλαγές της ροής. Το νερό περνάει στο ρείθρο τού απέναντι πεζοδρόμιου, μετά το βλέπεις να κατεβαίνει από κάθετο δρόμο, ύστερα από άλλον κάθετο στον προηγούμενο κάθετο! Ανηφορίζεις και δεν βρίσκεις την «πηγή». Ώσπου μετά από κάνα χιλιόμετρο, ίσως και παραπάνω, στα ψηλά της Κυψέλης, ανακαλύπτεις από πού έρχεται καθαρό νεράκι που κυλάει στους δρόμους της συνοικίας.

Το φρεάτιο από όπου αναβλύζει βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο τής πολύ ανηφορικής οδού Αρμονίας. Η διαδρομή που ακολουθεί, «στρίβοντας» άλλοτε αριστερά, άλλοτε δεξιά, είναι: Αρμονίας, Βρύαντος, Δάφνιδος. Στη συμβολή της τελευταίας με την Υακίνθου και την Καλλιφρονά η ροή του νερού διαμοιράζεται σε αυτές τις δύο οδούς. Από την Υακίνθου φτάνει στην πλατεία Κυψέλης και… στρίβει δεξιά. Κυλάει έως την πρώτη καμπύλη της όπου το νερό φτάνει αποδυναμωμένο καθώς στη διαδρομή του έχουν παρεμβληθεί δεκάδες φρεάτια υπονόμων που το καταπίνουν.  

Η ΕΥΔΑΠ είχε ειδοποιηθεί ώρες πριν από κατοίκους της Αρμονίας, αλλά μεσημέριασε και η «πηγή» ανάβλυζε… αρμονικά. Αν συνέχιζε έτσι, αργότερα το νερό θα έφτανε και ως την οδό Κυψέλης –ακολουθώντας το δρομολόγιο του τρόλεϊ! «Μπορεί να φτάσει έως την Ομόνοια», είπε κάποιος ειρωνικά. Ίσως και όχι ειρωνικά. Μπορεί να το πίστευε…    

Το ξεκίνημα από ψηλά, στην οδό Αρμονίας 
Κυλάει στην οδό Αρμονίας 
Από την Αρμονίας... στροφή αριστερά στη Βρύαντος


Η εικόνα της Βρύαντος από χαμηλά 

Από Βρύαντος... στροφή δεξιά στη Δάφνιδος 

Στη Δάφνιδος η ροή «διασπάται» στην Υακίνθου (αριστερά) και Καλλιφρονά (δεξιά)


Η Υακίνθου εκβάλλει στην πλατεία Κυψέλης! 

Το νερό κάνει τον μισό γύρο της πλατείας και ξεθυμαίνει...