Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021

Μόνο διχασμός; Μας χωρίζει άβυσσος!

Χθες νεκροί από κορωνοϊό ήταν 33, σήμερα 34, αύριο ίσως περισσότεροι. Από τον μονοψήφιο αριθμό που είχαμε φτάσει, ανεβαίνουμε σταθερά –και ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά. Η αιτία είναι γνωστή και οι αίτιοι ανάμεσά μας. Οι αρνητές, οι αλύγιστοι, τα αγύριστα κεφάλια, οι συνωμοσιολόγοι, οι... ρηξικέλευθοι επιστήμονες (χα!), οι επιστημονολογούντες πάσης φύσεως σταρ και ανθυποστάρ (χα! χα!), οι πραγματικά αθεόφοβοι θρησκόληπτοι με τα πανό και τα σκήπτρα. Και μαζί οι αδύναμοι επιστήμονες να πείσουν ή το ανήμπορο κράτος να επικοινωνήσει πειστικά όχι μόνο την ανάγκη των εμβολίων, αλλά και την αναγκαιότητα όλων των άλλων μέτρων. 

Είμαστε μια κοινωνία των μεν και των δε. Αυτών που είναι ευήκοοι στις συστάσεις και εκείνων υπερασπίζονται την άρνηση. Από τη μια εκείνοι που δέχτηκαν ότι η κατάσταση είναι ΣΟΒΑΡΗ και από την άλλη αυτοί που συνειδητά ή παθητικά ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ τις όποιες προσπάθειες των πρώτων. Ανάμεσά τους –μάλλον μικρός, αλλά μαχητικός– ο κόσμος της φαιδρότητας και της παγκόσμιας συνωμοσιολογίας. 

Φυσικά υπάρχει διχασμός. Φυσικά οι αρνητές δεν θα πείσουν τους άλλους και οι άλλοι δεν θα αλλάξουν τα μυαλά των αρνητών. Όταν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας ανεβαίνουν σταθερά· όταν πριν από ημέρες στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης υπήρξε το τραγικό δίλημμα για το ποιος πρέπει να μπει στη γεμάτη ΜΕΘ, ένας 23χρονος που πάσχει από ασθένεια –πολύ σοβαρή– ή ένας 63χρονος ανεμβολίαστος που είχε προσβληθεί από την covid· όταν σοβαρές εγχειρήσεις καθυστερούν λόγω του συνωστισμού της πανδημίας· όταν ασθενείς με άλλα προβλήματα μένουν πίσω στη θεραπεία τους· όταν η οικονομία βαρυγκωμάει από το πρόβλημα και κόσμος μένει άνεργος, φυσικά και δεν μπορούν οι ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα να έχουν κατανόηση για τους άλλους. Οι οποίοι είναι απέναντι, είναι αντίπαλοι στην προσπάθεια να νικηθεί ο βραχνάς. Με δυο λόγια είναι στον κόσμος τους. Με τον οποίο μας χωρίζει άβυσσος. Με κάποιους από αυτούς (μόνο με κάποιους) μας χωρίζει και πολιτισμός χιλιετηρίδων.