Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

«Δεν είμαστε οι κακοί που θέλουμε να πάρουμε τις δουλειές των άλλων»

Τα 100μ έχουν νικητή πριν καν γίνει ο τελικός! Δεν θα τον δούμε εκεί, αλλά κάποιοι αθλητές, όπως ο Ντόριαν Κελεντέλα (φωτογραφία) ήταν 7ος στη δεύτερη σειρά των προκριματικών, κέρδισε το δικό του χρυσό. Ο χρόνος του (10.41) δεν ήταν σπουδαίος. Ούτε το ατομικό ρεκόρ (10.33) που έκανε στον προ-προκριματικό. Κι όμως είναι νικητής γιατί έσπασε το φράγμα της αδιαφορίας και δικαίωσε όσους πίστεψαν σε αυτόν. Το 2016 μια θεία του τον πήγε στην Πορτογαλία. Οι γονείς του είχαν σκοτωθεί στον εμφύλιο στο Κονγκό. Έμεινε σε καταυλισμό προσφύγων κι αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα της ΔΟΕ για τους πρόσφυγες δεν θα τον ξέραμε. Πήγε, για να γίνει σπρίντερ, στην Μπενφίκα που τον απέρριψε. Τον περιέθαλψε η Σπόρτινγκ και με την καθοδήγηση Φράνσις Ομπικουέλου, του Νιγηριανού που κέρδισε στην Αθήνα ως Πορτογάλος το ασημένιο στα 100μ βρέθηκε να εκπροσωπεί την ομάδα των προσφύγων.

«Είμαστε μια μεγάλη χώρα. Αντιπροσωπεύουμε 83 εκ. ανθρώπους χωρίς πατρίδα» είπε στους Πορτογάλους δημοσιογράφους.

«Όνειρό μου ήταν οι Ολυμπιακοί κι αν δεν ήμουν πρόσφυγας δεν θα είχα πάρει μέρος. Θέλω να αλλάξουμε την εικόνα του κόσμου. Δεν είμαστε οι κακοί άνθρωποι που θέλουμε να πάρουμε τις δουλειές των άλλων. Είμαστε κυνηγημένοι στον τόπο μας».

Η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Μιλά σπαστά τα Αγγλικά και τα Πορτογαλικά, ακόμα και τη μητρική του γλώσσα. 

«Ο προπονητής μου, ο Φράνσις, είναι σαν πατέρας μου. Μακάρι κάποτε να μπορέσω να αγωνιστώ ως Πορτογάλος. Ξέρει κι αυτός τις δυσκολίες προσαρμογής σε ένα ξένο τόπο».

Στην Πορτογαλία οι μεγάλες ομάδες βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες, προσπαθούν να τους δώσουν διέξοδο στην σκληρή καθημερινότητα. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι δικοί μας σύλλογοι.

Άγγελος Μενδρινός 
(Από το fb)