Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021

Οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια

{...} Το θέμα είναι προβεβλημένο και «φωτογενές». Σχετικά γραφήματα και φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται τακτικά θα έπρεπε να είχαν «παγώσει» κάθε χρήση. Οχι μόνο γιατί, αν δεν ληφθούν μέτρα, έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια. Ούτε γιατί κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται τουλάχιστον 26 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων ή γιατί περισσότερα από 150 εκατ. τόνοι υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς μας, επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα και την υγεία μας. Οσο διαβάζει κανείς, τόσο τρομάζει. Οπως και για κάθε πρόβλημα που εκδηλώνεται όταν πια οι προειδοποιήσεις έχουν εξαντληθεί και οι θανατηφόρες συνέπειες σαρώνουν τον πλανήτη, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για την πανδημία.

Ησυχάστε, λοιπόν. Τίποτα δεν θα αλλάξει τόσο δραματικά στη σημερινή μέρα σας. Και καλαμάκια θα κυκλοφορούν και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ. Δεν αρκεί η απαγόρευση. Χρειάζεται και συνείδηση. Ο αγώνας για το κάπνισμα ήταν, στη χώρα μας, εξαιρετικά κοπιώδης, διόλου αναίμακτος και η αλήθεια είναι ότι τα πρόστιμα διαδραμάτισαν δραστικό ρόλο.

Απλώς, αυτήν τη φορά δεν έχουμε τόσο χρόνο. Ο πλανήτης ζει σε fast forward. Η επόμενη καταστροφή δεν χρειάζεται να έρθει από ένα θεαματικό τσουνάμι. Αρκεί και ένα, επιπλέον, πλαστικό καλαμάκι.

** Απόσπασμα από άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην Καθημερινή με τίτλο «Θα αντέξουμε χωρίς πλαστικό καλαμάκι;». Ολόκληρο εδώ.