Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Η γκάφα της ΕΡΤ και οι εφημερίδες

Την είχε ξαναπάθει η δημόσια τηλεόραση με την επιτυχία του Πύρρου Δήμα, μας θυμίζει ο Άγγελος Μενδρινός - Περιμένουμε χρυσό μετάλλιο στη γυμναστική και δεν πήγε στο Τόκιο η ειδική ρεπόρτερ - Η θέση του Γιώργου Λυκουρόπουλου

«Η γκάφα της ΕΡΤ κι αυτές που θα ακολουθήσουν (είναι να μη γίνει η αρχή...) είναι μια καλή ευκαιρία ο κόσμος να επιστρέψει στις αθλητικές εφημερίδες για τη σωστή του ενημέρωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αυτό

γράφει σε Άγγελος Μενδρινός, αναφερόμενος στη μη απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της προσπάθειας του Πετρούνια στον προκριματικό της γυμναστικής. Οι δημοσιογράφοι, ακόμα και της χειρότερης εφημερίδας, ξέρουν να αξιολογούν την είδηση, εξηγεί ο ίδιος. 

Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική του αναφορά για το θέμα «Πετρούνια». Δημοσιογράφος με μεγάλη τηλεοπτική θητεία την καριέρα του ο Άγγελος Μηνδρινός, επισημαίνει πολλά και ενδιαφέροντα με μια σειρά από διαδικτυακές δημοσιεύσεις. Σε μία από αυτές, αναφέρει ότι η τηλεόραση της ΕΡΤ (και όχι η ΕΡΑ, όπως διευκρίνισε) το 1992 «είχε χάσει το χρυσό του Πύρρου. Την είδηση έδωσε πρώτο το ΜΕΓΚΑ με τον απεσταλμένο του Χρήστο Σωτηρακόπουλο». 

Δεν έστειλαν την κατάλληλη ρεπόρτερ 

Ο Α.Μ. σημειώνει ότι παρά την πολυάριθμη αποστολή της ΕΡΤ στο Τόκιο, επιστρατεύτηκε στην Αθήνα η Μαρία Γκίκα για την περιγραφή από το στούντιο της προσπάθειας του Πετρούνια. «Πόσο πιο πρόχειρα δηλαδή;» αναρωτιέται και συμπληρώνει: «Πάμε για χρυσό στη Γυμναστική και δεν στέλνουμε τη δημοσιογράφο που παίζει στα δάχτυλα το άθλημα»

Ήταν θέμα ενός μέιλ 

Το θέμα της μη μετάδοσης απευθείας τού αγώνα του Πετρούνια ο Άγγελος Μενδρινός το συνοψίζει σε τρία σημεία. Γράφει: 

«Το να διορθώνεις ένα λάθος με ψέμα δεν είναι σωστό, ειδικά όταν είσαι η δημόσια τηλεόραση. Όπως είπαν στο δελτίο των 12 η ιαπωνική τηλεόραση δεν έδειξε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή στους κρίκους. 

» ΠΡΩΤΟΝ: Δεν υπάρχει ιαπωνική τηλεόραση, αλλά το κανάλι της ΔΟΕ που καλύπτει τους αγώνες (OBS).

» ΔΕΥΤΕΡΟ: Πέρα από τη διεθνή εικόνα υπάρχουν τα feed, ειδικές καλύψεις, που παραγγέλνουν οι εθνικές τηλεοράσεις για τους αθλητές που τους ενδιαφέρουν. Χρειαζόταν απλά ένα μέιλ. Η έστω ένα τηλέφωνο στον Έξαρχο ή τον Καπάνταη και τους άλλους Έλληνες που εργάζονται για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων στην OBS.

» ΤΡΙΤΟ: Δύο ώρες μετά ψάχνουν ακόμα την εικόνα του Ολυμπιονίκη του Ρίο κι από τα φαβορί του αγωνίσματος».

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πέρα από την (ευρέως δημοσιευμένη) ανακοίνωση της ΕΡΤ για το θέμα, θέση πήρε και ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της δημόσιας τηλεόρασης, ο Γιώργος Λυκουρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΤ δέχτηκε άδικη κριτική. Δείτε εδώ το μέιλ του στους Zoornalistas.