Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Η πρωθιέρεια Κατερίνα Διδασκάλου

Τι σχέση έχουν η «Μυρσίνη Σεβαστού», από τις «Άγριες Μέλισσες» και η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας;  Με την ολοκλήρωση των επεισοδίων της σειράς «Άγριες Μέλισσες» και ενόψει της διεξαγωγής (αν ο κορωνοϊός το επιτρέψει) των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ο αθλητικός συντάκτης Αντώνης Χαζάπης γράφει για την Κατερίνα Διδασκάλου, που ανέλαβε τον ρόλο της  πρωθιέρειας  σε τρεις τελετές Αφής Ολυμπιακής Φλόγας.  

Η γνωστή σήμερα ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου – η κυρία Σεβαστού  στο σίριαλ – ως νεαρή

ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε πρωθιέρεια σε τρεις τελετές Αφής Ολυμπιακής Φλόγας. Το 1984 για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαράγιεβο (μετά άλλαξε ο κανονισμός και η χρονολογία διεξαγωγής τους είναι στο ενδιάμεσο των Θερινών), την ίδια χρονιά για τους Ολυμπιακούς στο Λος Άντζελες  και το 1988 για τη Σεούλ. 

Στον κατάλογο των «εκλεκτών» που αναλαμβάνουν το ρόλο αυτό, η Κατερίνα Διδασκάλου βρέθηκε μετά την Μαρία Μοσχολιού, ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου κι αυτή, που άναβε τη δάδα από το κοίλο κάτοπτρο επί 16 χρόνια.   

Αυτό το γεγονός τη γέμισε ίσως άγχος στην «πρεμιέρα» της. Φεβρουάριος 1984, μία ημέρα πριν από την τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Σεράγεβο, της ενωμένης ακόμη Γιουγκοσλαβίας, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα. Η Κατερίνα Διδασκάλου στην πρώτη της εμφάνιση ως πρωθιέρεια είχε καλυμμένο το πρόσωπό της. Από το άγχος και το στρες είχε γεμίσει εξανθήματα και αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, που δυσκόλευε και την ίδια και φυσικά την τελετή. Το ιατρικό επιτελείο της Ολυμπιακής Επιτροπής και τοπικοί παράγοντες κίνησαν γη και ουρανό, στην Ολυμπία και την Ηλεία γενικότερα ώστε να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο. 

Κινητοποίηση...

Πώς ξεπεράστηκε τελικά το πρόβλημα; Χρειάστηκε ένεση, που βρέθηκε σε διπλανό χωριό (το Πελόπιο), μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ώστε να καθαρίσει το πρόσωπο και να παρουσιάσει η Κατερίνα Διδασκάλου την τελετή.

Η επόμενη τελετή Αφής  δεν ήταν καλή. Δεν πραγματοποιήθηκε όλο το τελετουργικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από τους Έλληνες, για την εμπορευματοποίηση της ιερής Φλόγας (κάθε δρομέας κατέβαλε 3.000 δολάρια). Αντ’ αυτού υπήρξε μία σύντομη εκδήλωση, καθώς είχαν αφαιρεθεί μεγάλα τμήματα του πρωτοκόλλου. Επιπλέον δεν ακολούθησε λαμπαδηδρομία και αντί για αθλητές τη δάδα παρέλαβε ο Νικ. Νησιώτης  εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μαζί με κάτοικο της περιοχής, ντυμένο «τσολιά». Αυτή ήταν η επαγγελματική του ενασχόλησή του. Με τη στολή αυτή φωτογραφιζόταν με τουρίστες. Για να συνδυαστούν όλα, δημιουργήθηκε αυτό το φολκλόρ στιγμιότυπο. 

Στρατιωτικό ελικόπτερο στη συνέχεια μετέφερε τον εκπρόσωπο της Ολυμπιακής Επιτροπής με τη φλόγα σε φαναράκι, στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα. Εκεί, υπό αυστηρά μέτρα τάξης και ασφάλειας, περίμεναν εκπρόσωποι της Αμερικανικής μεγαλούπολης που παρέλαβαν την φλόγα. Ακολούθησε ειδική αεροπορική πτήση προς Λος Άντζελες. Χαρακτηριστικό είναι πως στον πίνακα με τους πρώτους λαμπαδηδρόμους δίπλα στη χρονολογία (1984) δεν αναγράφεται κανένα όνομα. Είναι κενό. Μάλιστα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέστρεψε στους διοργανωτές 740 δάδες που είχε ήδη παραλάβει για την λαμπαδηδρομία από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα. Η πρωθιέρεια όμως ακολούθησε πιστά την εξέλιξη του σεναρίου, που ήταν εντελώς διαφορετικό από τα συνήθη.

Όσο για την επόμενη: ήταν εντυπωσιακή. Κάτω από ένα καυτό ήλιο η Φλόγα άναψε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και ο αείμνηστος Βολιώτης Θανάσης Καλογιάννης, πρωταθλητής στα 400μ με εμπόδια ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Αυτός παρέλαβε από την πρωθιέρεια τη δάδα και έτρεξε χειροκροτούμενος κατά μήκος όλο το στάδιο. Οι Κορεάτες για να αναδείξουν το γεγονός είχαν μέχρι και χορευτικά συγκροτήματα.   

Σεβασμός στην πρωθιέρεια

Η Κατερίνα Διδασκάλου, κατά καιρούς έχει ερωτηθεί για το κομμάτι αυτό της καριέρας της. Σε δηλώσεις της έχει αναφερθεί στις διαφορές όπως τις έζησε. 

«Η πρώτη μου φορά σε Θερινούς Ολυμπιακούς δεν μπορώ να πω ότι μου δημιουργεί και ευχάριστες αναμνήσεις. Η συμμετοχή μου ήταν επιβεβλημένη όμως. Υπήρχε η αναγκαιότητα να μη σπιλωθεί η βαριά κληρονομιά μας, που είναι να δίνουμε σαν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο αυτό το παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

»Όμως το 1988 όλα ήταν διαφορετικά. Η τελετή αφής στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας προκαλεί συγκίνηση. Ήταν μια αληθινή γιορτή και για εμάς και για τους Κορεάτες, με χιλιάδες κόσμου στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου. Θυμάμαι μάλιστα ότι κατά την παρουσία μου στη Σεούλ, στη διάρκεια των Αγώνων, τον σεβασμό των κατοίκων της χώρας προς το πρόσωπο μου, ως πρωθιέρεια, ήταν απίστευτα μεγάλος. Είχαν διαμορφώσει μάλιστα για μένα ένα βαρύ πρόγραμμα, ώστε να παρουσιάσουν την πρωθιέρεια σε όσο το δυνατό περισσότερους συμπατριώτες τους».

** Στη δεύτερη φωτογραφία: Ο πρωταθλητής των 400 μ. Θανάσης Καλογιάννης μόλις έχει παραλάβει από την Κατερίνα Διδασκάλου την Ολυμπιακή Φλόγα που θα ταξίδευε για τη Σεούλ, το 1988. (Από το αρχείο του Αντώνη Χαζάπη)