Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Δεν καταλαβαίνει ότι τους προσβάλλει;

Αν ψάξεις να βρεις συνέντευξη του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη στην οποία ο συνεντευξιαστής θα προσπαθήσει να τον στριμώξει για όσα έχει πει από τις αρχές της πανδημίας, θα δυσκολευτεί –ίσως είναι αδύνατο να βρει. Μιλάει συνήθως σε προστατευόμενο περιβάλλον, με συνομιλητές που περισσότερο ενδιαφέρονται να αναδείξουν τις καταγγελτικές του θέσεις –θέσεις που είναι και δικές τους– και λιγότερο να τον ελέγξουν για τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις με τη συντριπτική πλειοψηφία τών επιστημόνων. Και έτσι, για μια ακόμα φορά, βγήκε να μιλήσει για καταπιεζόμενους και εκβιαζόμενους επιστήμονες. Τους οποίους, λίγο πολύ, παρουσιάζει ως καταναγκασμένα όργανα γιατί φοβούνται ότι το σύστημα θα μπορούσε να τους πολτοποιήσει μέσα σε μια μέρα! Και ο ίδιος τους αποκαλεί συμβιβασμένους, λέγοντας επί λέξει: «Λυπάμαι, δεν τους κατηγορώ, ήταν πολύ δύσκολο να μη συμβιβαστούν»! 

Αυτόκλητος υπερασπιστής επιστημόνων («αμέτρητοι» λέει ότι είναι!) τους οποίους δεν κατονομάζει, τους παρουσιάζει να απευθύνονται περιδεείς σε αυτόν –τον υπερασπιστή των φοβισμένων– για να του πουν  «‘δεν μπορώ να κάνω τίποτα’, ‘δεν μπορώ να μιλήσω’, ‘φοβάμαι να μιλήσω’, ‘εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν’». 

Με ερωτήσεις-πάσες βρίσκει την ευκαιρία να πει ότι «ο τελευταίος υπαλληλίσκος κομματικού γραφείου θα βγει να κονιορτοποιήσει» τον επιστήμονα που θα μιλήσει. Και εκ μέρους του οποίου βγαίνει αυτός να μιλήσει. Λες και τόσοι επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ανθρωπάρια που τρέμουν για να εκφραστούν ελεύθερα και περιμένουν τη δική του στήριξη. Δεν καταλαβαίνει ότι τους προσβάλλει;