Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Πώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ προωθούν τους αντιεμβολιαστές

Τις τελευταίες εβδομάδες το Facebook με βομβάρδιζε καθημερινά με δεκάδες "προτεινόμενες" ειδήσεις για περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν ύστερα από εμβολιασμό.

Καθώς ασχολούμαι συχνά με θέματα που αφορούν τον κορονοϊό, θεωρούσα καταρχάς φυσιολογικό ότι ο αλγόριθμος του Facebook μού έστελνε σχετικές ειδήσεις. Γιατί όμως σχεδόν όλες οι πληροφορίες που λάμβανα αφορούσαν τις απειρολάχιστες

παρενέργειες του εμβολίου και όχι, παραδείγματος χάριν, τους εκατοντάδες ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που πεθαίνουν από την πανδημία; Γιατί δεν μου πρότειναν, ας πούμε, την είδηση του αντιεμβολιαστή γιατρού από την Κύπρο που πέθανε προ ημερών από κορονοϊό;

Με μια πιο προσεκτική ματιά διαπίστωσα ότι η συντριπτική πλειονότητα των προτεινόμενων ειδήσεων αφορούσε ένα και μοναδικό θύμα - μια 44χρονη από τη Θεσσαλονίκη. Σε διάστημα μερικών εβδομάδων έλαβα δεκάδες διαφορετικά θέματα για την κατάσταση της υγείας της, τις αντιδράσεις του συζύγου της και των παιδιών της, τα σχόλια φίλων κ.ο.κ. Αν δεν αποφάσιζα να ασχοληθώ με το θέμα, και απλώς προσπερνούσα αδιάφορα τις ειδήσεις που έφταναν στο timeline μου, θα είχα μείνει με την εντύπωση ότι διάβασα τίτλους για δεκάδες ανθρώπους που πέθαναν ύστερα από τον εμβολιασμό τους (το ίδιο συμβαίνει προφανώς και με πολλούς «φίλους» αντιεμβολιαστές, οι οποίοι μου στέλνουν διαρκώς την ίδια είδηση από διαφορετικά ΜΜΕ, πιστεύοντας ότι αφορά διαφορετικά περιστατικά).

Αν και αρκετές από τις ειδήσεις που μου έστελνε το Facebook ήταν «κίτρινες» και εκμεταλλεύονταν με χυδαίο τρόπο τις αντιδράσεις των συγγενών του θύματος, καμία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί fake news. Αθροιστικά όμως θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν την αντίληψή μου για την πραγματικότητα, με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν ούτε οι πιο φανατικοί συνωμοσιολόγοι.

Ο τρόμος στα νυχτερινά δελτία

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση για να ενημερώσουν αντικειμενικά τους πολίτες και να αποκλείσουν τις κραυγές παραπληροφόρησης των επικίνδυνων αντιεμβολιαστών. Τα περισσότερα αφιέρωσαν υπερβολικό χρόνο στο (αληθινό, πέραν πάσης αμφιβολίας) δράμα μιας μόνο οικογένειας, αφήνοντας στο περιθώριο τις εξίσου τραγικές ιστορίες εκατοντάδων οικογενειών που χάνουν καθημερινά κάποιο μέλος τους, το οποίο δεν θέλησε ή δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί.

Πρέπει κάποια στιγμή να το πούμε καθαρά: Τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα, με το να υπερπροβάλλουν τα ελάχιστα περιστατικά σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια (τα οποία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού) έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία ενός καθεστώτος φόβου στον πληθυσμό.

Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται προφανώς στην κακή πρόθεση των ιδιοκτητών ή των διευθυντών αυτών των μέσων. Η παραπληροφόρηση δεν έχει πολιτικά κίνητρα, αλλά αμιγώς οικονομικά. Ο φόβος πουλάει και τα ελληνικά ΜΜΕ τον πλασάρουν χωρίς δεύτερη σκέψη για να αυξήσουν την τηλεθέασή τους, σε μια περίοδο που το μερίδιο τους στην αγορά απειλείται από νέους μιντιάρχες και από εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης.

**Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου τού Άρη Χατζηστεφάνου στο sputniknews.gr. Διεισδυτική σκέψη και πλήθος αποκαλυπτικών στοιχείων, άγνωστων εν πολλοίς.