Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Θύμωσαν «Τα Νέα»…

Μήνυμα σε Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη με αφορμή την εγκληματικότητα – Ίσως συνεχιστούν και πυκνώσουν οι δολοφονίες, συμφώνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου – Στελέχη του υπουργείου «δηλώνουν αδυναμία να εξιχνιάσουν τις αυξημένες κατά παραγγελία δολοφονίες»

Πριν από τη νυχτερινή επίθεση στον Άλιμο με σφαίρες σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, Τα Νέα είχαν ήδη εκμανεί με τη θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας και τις δυο απανωτές δολοφονίες που είχαν προηγηθεί σε Σεπόλια και Βάρη. Πέρα από το πρώτο τους θέμα, που αφιερώνεται σε ρεπορτάζ για «Το τρίγωνο της Μαφίας, Αθήνα-Πάτρα-φυλακές», αναφέρονται σχετικά και στο κύριο άρθρο τους. Στην πρωτοσέλιδη αναγγελία τού άρθρου η εφημερίδα γράφει ότι «Η ασυδοσία δεν μπορεί να συνεχιστεί κ.κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη», ενώ στη 2η σελίδα (με τίτλο «Πάταξη τώρα») σημειώνει ότι οι δύο εν ψυχρώ δολοφονίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα «ήρθαν για να επιβεβαιώσουν πως πλέον το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της επικοινωνιακής διαχείρισης».

Σε άλλο σημείο, το άρθρο απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό και στον υπουργό προσθέτει: «Το δόγμα "τάξη και ασφάλεια" με το οποίο κερδίσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών αποδεικνύεται στην πράξη. Πέντε εκτελέσεις μέσα σε δύο μήνες δεν είναι μεγάλος αριθμός για μια χώρα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι όμως ανατριχιαστικές για την ελληνική κοινωνία, που δεν είναι συνηθισμένη σε συστηματικές μαφιόζικες ενέργειες ή σε μια καθημερνή πραγματικότητα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Το άρθρο παραπέμπει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφώνα με τις οποίες οι πολίτες «πιστεύουν ότι τα προβλήματα εγκληματικότητας στη χώρα είναι σοβαρά, ενώ το επίπεδο ασφαλείας όχι και τόσο υψηλό». 

Ίσως συνεχιστούν και πυκνώσουν!  

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, που αποτελεί και το πρωτοσέλιδο βασικό θέμα, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Η ΕΛ.ΑΣ, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μυστικές επιχειρήσεις – με τη συμμετοχή της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, των ΟΠΚΕ και άλλων "μάχιμων" υπηρεσιών – σε νυκτερινά κέντρα και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται μπράβοι». 

Στο σημείο αυτό, ο έμπειρος ρεπόρτερ προσθέτει κάτι που εντυπωσιάζει: «Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνουν αδυναμία να εξιχνιάσουν τις αυξημένες κατά παραγγελία δολοφονίες, συμπληρώνοντας ότι ίσως αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και χειροτερέψει με πιο πυκνές δολοφονικές επιθέσεις αν δεν υπάρξει συνολική έρευνα από τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή για το ξέπλυμα του χρήματος και άλλους ελεγκτικούς φορείς, ώστε να επιτευχθεί διαφορετικού τύπου πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα. Προς το παρόν, παρατηρούν, υπάρχει σχετική αδράνεια». 

Και η Καθημερινή 

Και η Καθημερινή στο σύντομο πρωτοσέλιδο  άρθρο της καταπιάνεται με το θέμα της εγκληματικότητας. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «Οι διωκτικές αρχές φαίνεται να έχουν κάνει τη μεθοδική προετοιμασία για τον εντοπισμό των δικτύων του οργωμένου εγκλήματος», αλλά δεν απευθύνεται προσωπικά σε κάποιο πρόσωπο της κυβέρνησης, αντίθετα με τον αρθρογράφο των Νέων. Η Καθημερινή σημειώνει ότι η εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων δεν μπορεί να καθυστερήσει και «πρέπει να εμπλέξει το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών και της Δικαιοσύνης».