Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Το... ενοίκιο των εννέα μηνών του Τσιλιπουνιδάκη

Ο πατέρας των παιδιών μου κι εγώ έχουμε θέματα ανάμεσά μας. Άμα δεν είχαμε, δεν θα χωρίζαμε. Πες ότι φταίει. Δεν με απήγαγε, όμως, και δεν με εξανάγκασε να τον παντρευτώ. Αλλά, πες ότι φταίει. Θα κάτσω εγώ στον κάθε άσχετο να του λέω τι είναι ο πρώην μου; Βασικά θα κάτσω να το λέω αυτό στον εαυτό μου, απαλλάσσοντας τον ταυτόχρονα -τον εαυτό- από κάθε συμμετοχή, λες και η ζωή είναι άνεμος που με συνεπήρε; Ή θα αναλύσω την κατάσταση με τον εαυτό μου και τους 2-3 πολύ δικούς μου ανθρώπους, προκειμένου να κατανοήσω το δικό μου ρόλο μέσα σε όλο αυτό και να επιλύσω τα όποια δικά μου θέματα; Take an educated guess. 

Δεν θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα που είπε ο Τσιλιπουνιδάκης, του τύπου «ο άντρας πληρώνει το ενοικιο των εννέα μηνών εγκυμοσύνης», μπλά μπλα, διότι ΟΛΑ αυτά εντάσσονται στα παραπάνω που είπα. Θα σταθώ λίγο στο «ο πατέρας είναι ο ήρωας των παιδιών», που καταδεικνύει ακόμη μια ανήλικη αντίληψη: Τα παιδιά δεν χρειάζονται ήρωες. Χρειάζονται ενήλικες δίπλα τους. Ενήλικας σημαίνει «αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες μου. Όχι ενοχικά. Πραγματικά». Σημαίνει «κάνω -όπως όλοι μας- λάθη και προσπαθώ να τα διορθώσω και όχι να πάω παρακάτω αφήνοντας πίσω μου συντρίμια και ευθύνες ατάκτως ερριμμένες προς κάθε κατεύθυνση πλην της δικής μου». 

Ενήλικας σημαίνει «δίνω μαθήματα ευθύνης». Ενήλικας σημαίνει «σε προετοιμάζω να γίνεις ενήλικος». Ενήλικας, στην τελική ανάλυση, σημαίνει «να έχεις την υπευθυνότητα της ζωής σου». Κάτι που οι περισσότεροι στη δική μας γενιά δεν μάθαμε, αλλά προλαβαίνουμε να το μάθουμε στα παιδιά μας.

Μαρία Δεδούση 
(Είναι απόσπασμα από ανάρτησή της στο fb. Διαβάστε την εδώ ολόκληρη)