Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Δυο εγκλήματα στην οδό Φιλελλήνων

Οι σφαίρες σφυρίζουν στην Αθήνα και σκοτώνουν κόσμο. Επιβεβαιώθηκε αυτό και χθες βράδυ στη Μεταμόρφωση. Η Αθήνα (και όχι μόνο αυτή) είναι πεδίο δολοφονικών επιθέσεων. Αυτό συμβαίνει στα χρόνια μας όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά και άλλοτε οι δολοφονικές σφαίρες έκαναν ελεύθερα τις διαδρομές τους στην πόλη. Μας το θυμίζει ένα δημοσίευμα του περιοδικού «Η πόλη ζει», του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Ράγκου. Το θέμα του για δυο εγκλήματα στην οδό Φιλελλήνων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ειδικά το ένα, στη Φιλελλήνων 16, έγινε με ερωτικό μυστηριώδες φόντο και απασχόλησε για χρόνια όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το γαλλικό κοινό
Εκείνη αντισυμβατική Γαλλίδα, που συζούσε ανύπαντρη (σκανδαλιστικό για την εποχή!) με Έλληνα στην «οδό των εγκλημάτων». Εκείνος 17χρονος γόνος πολύ γνωστής καλλιτεχνικής οικογενείας. Φόνισσα η Γαλλίδα; Ή αυτοχειρία τού νεαρού; Αρχικά επικράτησε χωρίς επιφυλάξεις η μία άποψη, αλλά στη δίκη οι ένορκοι είχαν διαφορετική.

Δείτε ένα απόσπασμα του θέματος και, αν σας ενδιαφέρει, αναζητήστε το ΕΔΩ (στο ipolizei.gr) για να μάθετε τη κατάληξη της περιπέτειας, αλλά και να διαβάσετε για το άλλο έγκλημα στην οδό Φιλελλήνων:  

{…} Στο σπίτι αυτό, το βράδυ της 11ης Ιουλίου 1923 πυροβολήθηκε με πιστόλι μπράουνινγκ ο 17χρονος Γιάννης Καλομοίρης, γιος του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Στο διαμέρισμα κατοικούσε η 29χρονη γαλλόφωνη Βελγίδα Μαργαρίτα Ουαλλόν και ο Περικλής Τριανταφύλλου, με τον οποίο είχε δεσμό. Ο Καλομοίρης μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο (σήμερα Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η Ουαλλόν συνελήφθη με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, καθώς η ιατροδικαστική έκθεση βεβαίωνε ότι το θύμα «επυροβολήθη εκ των νώτων […] και συνεπώς εδολοφονήθη». Η αστυνομία εκτίμησε ότι η Ουαλλόν, που παρέδιδε μαθήματα γαλλικών στο θύμα καθώς αυτή και ο Τριανταφύλλου διατηρούσαν φιλική σχέση με το ζεύγος Καλομοίρη, είχε «ξεμυαλίσει» στον 17χρονο Γιάννη και όταν αυτός ζήτησε να διακόψουν, εκείνη απελπισμένη τον πυροβόλησε με το όπλο του μόνιμου εραστή της («βετεράνου» του μικρασιατικού μετώπου).

Η ίδια υποστήριξε ότι ο Γιάννης ήταν ερωτευμένος μαζί της και ισχυριζόταν ψευδώς πως την είχε ερωμένη. Όταν εκείνη αποπειράθηκε να τον «βάλει στη θέση του», ο Γιάννης πήρε το όπλο και απείλησε πως θα την σκότωνε και κατόπιν θα αυτοκτονούσε. Η Ουαλλόν επιχείρησε να του αποσπάσει το μπράουνινγκ και ακολούθησε πάλη, κατά την οποία το όπλο εκπυρσοκρότησε τραυματίζοντας θανάσιμα τον 17χρονο. Την εκδοχή της επιβεβαίωσε μια δεύτερη -ακριβέστερη- ιατροδικαστική έκθεση, που ανέφερε ότι «ο παθών εβλήθη εξ επαφής από το μέρος του αριστερού βραχίονος», δηλαδή από μπροστά.

Από την αρχή, η υπόθεση προκάλεσε τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον και απασχόλησε εκτενώς τον ελληνικό αλλά και τον γαλλόφωνο (λόγω της υπηκοότητας της Ουαλλόν) Τύπο, με την κοινή γνώμη να διχάζεται ανάμεσα σε «καλομοιρικούς» και «ουαλλονικούς».
Η δίκη διεξήχθη το διάστημα 20-29 Οκτωβρίου 1924 στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου Αθηνών, με μεγάλο μέρος της να επικεντρώνεται στον «ελευθεριάζοντα» για τα ήθη της εποχής τρόπο ζωής της κατηγορούμενης {…}  

Το νέο τεύχος του «Η πόλη ζει»

Στο νέο (#83) τεύχος του μηνιαίου free press της Αθήνας «Η Πόλη Ζει» και στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής στήλης μου «Η πατριδογνωσία του αίματος», δημοσιεύεται το άρθρο: «Οδός Φιλελλήνων: Ο γιος του συνθέτη, η “γυναίκα που σκοτώνει” και ο απολυμένος δασοφύλακας».
Η στήλη παρουσιάζει κάθε μήνα έναν τόπο της Αθήνας, όπου τα ανθρώπινα πάθη και η Ιστορία διασταυρώθηκαν με τη βία και τον θάνατο. Πρόκειται για μια καταγραφή των σκοτεινών πλευρών της αθηναϊκής πατριδογνωσίας, απ' όπου αναβλύζει η απωθημένη αστεακή «μνήμη του αίματος». 
Στο τεύχος αυτό: Η οδός Φιλελλήνων, ο ιστορικός δρόμος της Αθήνας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος και εκβάλλει στη λεωφόρο Αμαλίας, αποτέλεσε κατά την περίοδο του μεσοπολέμου το πεδίο διάπραξης δύο εγκλημάτων τα οποία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της εποχής.
Περισσότερα εδώ: https://ipolizei.gr/odos-filellhnwn/
Όλα τα κείμενα της στήλης, εδώ: https://ipolizei.gr/tag/i-patridognosia-tou-aimatos/