Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Δυο ξεχωριστές ραδιοφωνικές ιστορίες

Είναι μια εκπομπή του ραδιοφώνου που ξεχωρίζει για τη θεματολογία της –το έχουμε ξαναγράψει. Το «Ουσιαστικά» της Τασούλας Παπανικολάου στον Alpha 9,89, κάθε Σαββατοκύριακο, δεν έχει μόνο «αστυνομικές» ιστορίες, αλλά και προσωποκεντρικά θέματα, με ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες. Επανερχόμαστε γιατί αυτήν την Κυριακή είχε ανάμεσα στα θέματά της –όσα ακούσαμε, τουλάχιστον– δύο συγκλονιστικά. Το πρώτο η περιπέτεια Ελληνίδας που παντρεύτηκε Παλαιστίνιο, γόνο ευκατάστατης οικογένειας, έκαναν ένα παιδί, χώρισαν –μάλλον ήπια…–, αλλά κάποια στιγμή εκείνος πήρε το παιδί και πήγε στην πατρίδα του. Η μητέρα διατήρησε την επαφή μαζί του, για το καλό του παιδιού, προσπάθησε να πείσει τον τέως σύζυγό της να το πάρει πίσω, και όταν εκείνος παντρεύτηκε πάλι αφήνοντας το παιδί να το μεγαλώσει η μητέρα του, η Ελληνίδα μάνα κινήθηκε δικαστικά. Ο νόμος τη δικαίωνε, αλλά η επάνοδος του παιδιού στην μητρική αγκαλιά προσέκρουε στο θρήσκευμα: έπρεπε να ασπαστεί τον ισλαμισμό για να δικαιωθεί. Και έγινε μουσουλμάνα! Τώρα θα πάρει το παιδί της, αλλά η παράδοση θα γίνει σε «ουδέτερο» έδαφος, στην Ιορδανία…

Η δεύτερη συγκλονιστική ιστορία είχε ήρωα Έλληνα οδηγό λεωφορείων που εργάζεται στη Γερμανία. Διηγήθηκε την περιπέτεια ενός βρέφους. Κάποια στιγμή άκουσε μια γυναίκα να φωνάζει και να οδύρεται, ενώ ήταν περιτριγυρισμένη από κόσμο. Πλησίασε και είδε το περίπου δίχρονο παιδί της, δεμένο με τις ζώνες ασφαλείας στο καροτσάκι του. Είχε καταπιεί ένα περίβλημα γλυκίσματος –σοκολατένιου αυγού ίσως– και δυο άνδρες ξένοι, όχι Γερμανοί, αλλά μετανάστες, Ασιάτες ίσως, προσπαθήσουν να το απαλλάξουν από το ξένο σώμα βάζοντας τα δάχτυλα στο στόμα του. 

Ο Έλληνας παρενέβη, το έλυσε από το καροτσάκι, το γύρισε ανάποδα, το χτύπησε με τον τρόπο που έπρεπε στη πλάτη, το απάλλαξε από το ξένο σώμα, αλλά χρειάστηκε, μέσα σε ένταση και ψυχολογική πίεση, να του κάνει τεχνητή αναπνοή γιατί στο μεταξύ είχε χάσει τις αισθήσεις του. Προσπάθησε με αγωνία, το παιδί συνήλθε και εκείνος αποκαμωμένος, εξαντλημένος και κλαίγοντας, επανέκτησε μετά από πολλή ώρα την αυτοκυριαρχία του (Μια Ελληνίδα που βρέθηκε στη σκηνή, του είπε ότι όση ώρα έκανε την προσπάθειά του, εκείνος εκστόμιζε παραληρηματικά απίστευτα πράγματα, που ο ίδιος δεν τα θυμόταν).

Ήταν σε τέτοια κατάσταση που όταν έφτασε, καθυστερημένα, το νοσοκομειακό νόμιζαν ότι εκείνος είχε το πρόβλημα και θέλησαν να του δώσουν οξυγόνο! Από την αρχή αυτού του θρίλερ, που έγινε σε πολυσύχναστο σταθμό, δεκάδες άτομα το παρακολουθούσαν χωρίς, όπως είπε, κανείς να επεμβαίνει και πάρα πολλοί από αυτούς από αυτούς να μαγνητοσκοπούν με τα κίνητά τους την αγωνιώδη σκηνή.