Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Εγώ τον εαυτό μου τον αποκαλώ και δημοσιογράφο και βουλευτή– βάζω το «δημοσιογράφος» πρώτα

(ΜΙΚΡΟ)ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου διαφωνεί με την άποψη «παλιού και έμπειρου δημοσιογράφου», ότι όποιος εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να μεταπηδήσει στην πολιτική παύει να είναι δημοσιογράφος. Την ίδια διαφωνία έχει και με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος φαίνεται να ασπάζεται την άποψη παλιού

συναδέλφου και σημειώνει ότι η «κομματική ένταξη ακυρώνει ορισμένες από τις δημοσιογραφικές ιδιότητες». Ο Μπ. Παπαδημητρίου δηλώνει ότι αποκαλεί τον εαυτό του «πρώτα δημοσιογράφο και κατόπιν βουλευτή». 

Το θέμα προέκυψε («παρεμπιπτόντως»...) όταν ο βουλευτής έδωσε συνέντευξη στον Real fm. Κλείνοντας ο Νίκος Χατζηνικολάου αναφέρθηκε σε μήνυμα παλιού δημοσιογράφου («παλαιότερου και εμπειρότερου εμού», είπε) που τον μάλωνε, είπε, επειδή αποκάλεσε τον συνομιλητή του, καθώς και τον Χρήστο Γιαννούλη που είχε προηγηθεί, «δημοσιογράφο» και όχι «προερχόμενο από τον δημοσιογραφικό χώρο», αφού κατά την άποψή του «όποιος μεταπηδά στην όχθη της πολιτικής παύει να είναι δημοσιογράφος». Καθώς ο Ν.Χ. μετέφερε αυτήν την άποψη, διακόπηκε η τηλεφωνική σύνδεση. «Έπεσε η γραμμή, τον τάραξα φαίνεται τον κύριο Παπαδημητρίου», είπε αστειευόμενος, και ζήτησε να επικοινωνήσουν με τον βουλευτή, «γιατί μπορεί να θέλει να το σχολιάσει αυτό». Η νέα τηλεφωνική σύνδεση έγινε, και ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Παπαδημητρίου: Δεν συμφωνώ (σημ.: με την άποψη που του μετέφερε ο Ν.Χ.). Η πολιτική δεν πρέπει να είναι επάγγελμα, και δεν είναι. Και από την εμπειρία μου δύο χρόνων μπορώ να σας το πω. Δεν συμφωνώ για έναν απλό λόγο. Το λύσαμε αυτό το θέμα όταν έγινε μια συνταγματική αναθεώρηση και μια δεύτερη μετά από την εμπειρία. Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει και εμπειρίες και μια επαγγελματική, αν θέλετε, εξειδίκευση. Μετά από 30 και πλέον χρόνια δουλειάς εγώ τον εαυτό μου τον αποκαλώ και δημοσιογράφο και βουλευτή– βάζω το «δημοσιογράφος» πρώτα. 

Χατζηνικολάου: Η κομματική ένταξη δεν ακυρώνει ορισμένες από τις ιδιότητες που πρέπει να φέρει η δημοσιογραφική ταυτότητα; 

Παπαδημητρίου: Η κομματική ένταξη υπάρχει και όταν δουλεύεις ως δημοσιογράφος επαγγελματίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι...

Χατζηνικολάου (τον διακόπτει μιλώντας πάνω στα λόγια του): Όχι… Όχι…

Παπαδημητρίου: Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν συνάδελφοι δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε κόμμα. Μάλιστα στην Αριστερά είναι σχεδόν η πλειοψηφία. Στον συντηρητικό ή στον κεντρώο χώρο είναι λιγότεροι οι ενταγμένοι σε κάποιο κόμμα. Ο καθένας έχει μια δουλειά. Και ο γιατρός και ο δικηγόρος και οποιοσδήποτε. Και αυτή η δουλειά είναι σεβαστή και πρέπει να την κάνει με τους τρόπους που οφείλει να την κάνει. Δεν νομίζω ότι καθίσαμε να ξεχωρίσουμε τους λοιμωξιολόγους ανάλογα με το τι πιστεύουν, τι ψηφίζουν ή πού είναι η κομματική τους αυτοδιάθεση.

Χατζηνικολάου: Δεν είναι το ίδιο γιατί ο δημοσιογράφος κρίνει και ερευνά. Λοιπόν, ασ’ το μεγάλη συζήτηση. Καλημέρα Μπάμπη...

Παπαδημητρίου: Ο καθένας πρέπει να είναι υπερήφανος για το πώς κάνει τη δουλειά του.  Ας κρατήσουμε αυτό.     

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και δεν γνωρίζουμε αν είναι κάποιας άλλης δημοσιογραφικής Ένωσης, από τις αναγνωρισμένες.