Κυριακή, 25 Απριλίου 2021

O λόφος Κοπανά...

Δεν έχει πάρει τη δημοσιότητα που του πρέπει, αλλά νομίζω ότι παραείναι σοβαρό: Πριν από μερικές ημέρες «έσκασε» μία απόφαση 58 σελίδων του Εφετείου Αθηνών, η οποία αποδίδει τον λόφο του Κοπανά (πρώην λατομεία Εργάνη), που ανήκει πρωτίστως στον Βύρωνα και κατά ένα μικρό ποσοστό και στον Υμηττό, σε ιδιώτες. Σε κάτι χήρες κι ορφανά κληρονόμων των κληρονόμων... ω κληρονόμοι, με το δικαστήριο ν' αποδέχεται το κάθε ταπί, το κάθε χοτζέτι, το κάθε βουγιουρδί και ό,τι τίτλο και χαρτί, τέλος πάντων, προσκόμισε η άλλη πλευρά από τον καιρό του Οθωμανικού κράτους. Η οποία άλλη πλευρά ανεπιτυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες προσπαθούσε να πάρει την έκταση. 

Επειδή οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζουν την περιοχή, δεν έχουν σχέση τα συγκεκριμένα νταμάρια με τα  νταμάρια όπου το δημοτικό στάδιο (ευρύτερα γνωστά από τον Αθηναϊκό της Α' Εθνικής).  Στον λόφο του Κοπανά / Εργάνη δεν υπάρχουν σπίτια, παρά μόνο: 

1) Δύο Θέατρα Βράχων («Μελίνα Μερκούρη», «Άννα Συνοδινού»), στα οποία έχουν εμφανιστεί -τυχαία η επιλογή των ονομάτων- από την Ελεονώρα Ζουγανέλη μέχρι τη Λορίνα ΜακΚένιτ, από τον Φοίβο Δεληβοριά μέχρι τα μπαλέτα Μορίς Μπεζάρ και από τον Γιώργο Κατσαρό ώς τον Γιαν Γκαρμπάρεκ. Τα κανονικά καλοκαίρια, οι εκδηλώσεις Στη Σκιά των Βράχων προσελκύουν χιλιάδες κόσμου απ' ολόκληρη την Αθήνα.

2) Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με μία κερκίδα, το «Δημήτρης Νικολαΐδης» (απ' το όνομα του αείμνηστου δημάρχου που μαζί με τον γείτονα κι επίσης μακαρίτη δήμαρχο Υμηττού, Ανδρέα Λεντάκη, ξεκίνησαν πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια την απόδοση του λόφου στη δημόσια περιουσία). Κατά καιρούς το συγκεκριμένο γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα και από την ανδρική ομάδα της δοξαβύρωνος* (και λιγότερο απ' τον Αθηναϊκό). Πλαισιώνεται κι από κάποια άλλα γηπεδάκια, και στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα παίζουν μπάλα καθημερινά εκατοντάδες παιδιά του Αθηναϊκού, του ΑΟ Βύρωνα, της δοξαβύρωνος, του Αστέρα Ζωοδόχου Πηγής.

3) Το γήπεδο του Υμηττού, το οποίο χρησιμοποιούν τα ποδοσφαιρικά σωματεία του καλλικρατικού Δήμου Δάφνης-Υμηττού (Ολυμπιάδα**, Θρίαμβος, ΑΟ Υμηττού, κ.λπ.).

4) Ένα κλειστό μπάσκετ (επί δημαρχίας Χαρδαλιά η ανέγερση), εκεί που η γυναικεία ομάδα του Αθηναϊκού έγινε το 2010 η πρώτη ελληνική και μοναδική μέχρι σήμερα που κατέκτησε ευρω-κούπα, και το οποίο εξακολουθεί φυσικά να χρησιμοποιείται από τον Αθηναϊκό.

5) Μία αίθουσα δεξιώσεων/αναψυκτήριο («Άστρα»... χωρίς Ζένεκα), που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Ρογκάκου και δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.

6) Ένα σχολικό συγκρότημα αποτελούμενο από γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά και νηπιαγωγεία, με τετραψήφιο αριθμό μαθητών. Αυτά οι χήρες δεν τ' αξίωσαν με τη συγκεκριμένη προσφυγή (ίσως επειδή είχαν πάρει φράγκα τη δεκαετία του '80 από τον ΟΣΚ). Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Για να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και δούμε και το Άλσος Βεΐκου να επιστρέφει σε τίποτα χήρες – κληρονόμους του Βεΐκου, τον Δήμο Ζωγράφου σε τίποτα απογόνους του κτηματία Ζωγράφου, τη μισή Ηλιούπολη σε τίποτα εξώγαμα του τσιφλικά Κιντή, το Νέο Ηράκλειο σε τίποτα ξαδέρφια του Χίμλερ -από τη θεία του και τους άλλους Βαυαρούς που πρωτοκατοίκησαν επί Όθωνα την περιοχή, ας ελπίσουμε ότι ο Άρειος Πάγος (ή όπου αλλού πάει η υπόθεση) θ' αφήσει τις χήρες να περιμένουν.

*δοξαβύρωνος: εσκεμμένη η γραφή. Οι οπαδοί της δεν λένε ούτε της Δόξας Βύρωνα (γκρινιάζουν για τα ΜΜΕ που τη γράφουν έτσι) ούτε της Δόξης Βύρωνος, αλλά της Δόξας Βύρωνος. Κι ορισμένοι, από παλιά, που τους ζόριζε η δημοτικοκαθαρεύουσα και δεν ήταν και οι πρώτοι στα γράμματα, με τη γενική πτώση είχαν, όσο να 'ναι, ένα θέμα.

**Από τα σωματεία του Υμηττού αναφέρω πρώτη τη γυναικεία ομάδα της Ολυμπιάδας γιατί ο αντιπρόεδρος είναι ο φίλος μου Λαμπαδίτης Μάρκος!

Νίκος Σαρίδης
(Από το fb)